„Manželka mi poslední týdny čím dál víc nadávala, když jsem se vracel načichlý kouřem. O víkendu jsme nakonec vyrazili ven spolu a došli jsme až daleko ze přehradní hráz. O to víc nám chutnalo první letošní pivo pod širým nebem v tamní hospůdce," pochválil si například Michal Vašík z Brna. Kvůli nepříznivému počasí si ale na první venkovní pivo musel počkat déle než obvykle.

Jeho zkušenost potvrdila i provozní Líšeňského pivovaru Dana Bednářová. „Otevřeli jsme teď s prvními teplými dny. Většinou to ale bývá o čtrnáct dní nebo měsíc dříve," popsala provozní. Hosty kvůli zimě ale pivovar neztratil. „Když je zima, všichni sedí vevnitř a zahrádka je prázdná. Jak se oteplí, všichni se přesunou ven a prázdno je v hospodě. Nárůst hostů může být maximálně o výletníky, kteří dovnitř obyčejně nechodí. Těch ale není tolik," uvedla Bednářová. Tržby podle ní ve srovnání s loňským rokem klesly jen o Velikonocích. „To máme speciální zelené pivo a bývá plno vevnitř i venku," vysvětlila.

O měsíc později otevřela zahrádku také restaurace Jednička v přístavní ulici u Brněnské přehrady. „Pokles návštěvníků oproti loňsku je znát hodně," potvrdil Roman Daněk z podniku.

S otevřením zahrádek vyčkávají i restaurace v městské části Brno-sever. „Kvůli dlouhé zimě se zahrádky zatím neotevíraly brzo. Slunce sice svítilo, ale na posezení bylo chladno. Čekám, že hlavní nápor teprve začne. Počet žádostí je ale zatím letos stejný jako obvykle. Většinou jich míváme mezi čtrnácti a šestnácti," vypočítala vedoucí odboru životního prostředí a místního hospodářství městské části Denisa Olivová.

Před několika lety podle ní zájem o zahrádky vzrostl. „V posledních době se to ale ustálilo," informovala.

Restaurace, které mají o zahrádku zájem, musí každoročně podat žádost. Každá městská část navíc má svá pravidla. Zájemce v Brně-středu musí například mimo jiné dodat nákres zahrádky, a pokud zahrádka zasahuje do silnice, potřebuje zájemce také souhlas policie. „Letos žádosti teprve dostáváme, protože hlavní sezona začíná až od května. Očekáváme jich ale zhruba stejné množství jako loni. To je asi sto třicet," uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Na potvrzení žádosti čeká například restaurace U Všech čertů ve Starobrněnské ulici. „Letos jsme zahrádku zatím neotevřeli. O povolení jsme si totiž zažádali pozdě kvůli administrativní chybě na naší straně," vysvětlil provozní restaurace Petr Baláš.

Pravidla ale musí provozovatelé dodržovat i po souhlasu radnice. „Pokud jsou nějaké problémy, většinou je to nedodržení schváleného tvaru nebo rozměru. Takové zahrádky potom musí žadatel předělat. V posledních letech je ale kolem restauračních zahrádek poměrně klid. Problémů je jen několik ročně. Pokuty nerozdáváme moc často. Není důvod. Pokud už padnou, tak za ty drobné prohřešky se pohybují v řádech jednotek až desítek tisíc," upřesnil Burián.

Otevřeno podle něj smí mít zahrádky v historickém jádru do půlnoci, ostatní do deseti hodin večer. V tento čas ale musí všude vypnout venkovní hudbu. „Snažíme se dodržovat pravidla, a tak venkovní hudbu vůbec nemáme. Jen výjimečně živou, například harmonikářku. Policejní kontroly sem občas chodí, ale zatím máme klid," dodal Baláš.