Podle radního pro výstavbu a územní rozvoj Petra Bořeckého se městská část chystá pro zahrádky vytvořit jasný manuál. „Bude se týkat zřizování restauračních zahrádek, hlavně v městské památkové rezervaci. Chceme, aby měly jednotný vzhled. Prosazujeme také, aby zahrádky byly otevřené po celý rok," informoval Bořecký.

Chce tak restauratérům umožnit využít hezkého počasí a nabídnout hostům venkovní posezení už v dřívějších jarních měsících. „Když je teplo, mohou být zahrádky klidně venku a město se tak oživí," myslí si Bořecký.

Podle něj bude o návrhu koalice dál jednat. „Mohlo by to začít platit už od příštího roku," odhadl radní.

Mnozí restauratéři podobný nápad vítají. „Máme zahrádku na soukromém pozemku, díky tomu může být v provozu celý rok. Ve chvíli, kdy to počasí jen trochu dovolí, na ní lidé začínají sedávat. Podniky, které mají zahrádku proanajatou od města, jsou v tomhle znevýhodněné," myslí si třeba provozovatel kavárny Podnebí Tomáš Nebeský. Domnívá se navíc, že celoroční provoz prospívá tržbám kavárny. „Určitě je to poznat. Tržby jsou vyšší," potvrdil provozovatel kavárny.

S tím ale příliš nesouhlasí majitel restaurace Jedna báseň v brněnské Sukově ulici Martin Chlumecký. „Nejsem nijak proti celoročnímu provozu, na druhou stranu si ale nemyslím, že mojí restauraci by to nějak pomohlo. Máme zahrádku od května do října, ve druhé polovině října už tam přitom lidé příliš nesedávají, protože je zima," uvedl Chlumecký.

Spíše než omezení doby, kdy může být zahrádka otevřená, mu vadí nutnost žádat o její povolení úřad. Městskou část Brno-střed zatím oslovilo patnáct restauratérů, kteří o povolení pro letošní rok požádali. „Loni jsme jich povolili sto padesát," řekl mluvčí radnice Roman Burián.

Brňané nápad, který se radní snaží prosadit, většinou vítají. „Rozhodně to nezní špatně. Loni bylo krásně už na začátku března, litovala jsem, že si nemůžu dát kávu venku na sluníčku. Na druhou stranu by ale možná bylo potřeba, aby restaurace pořídily ohřívače nebo deky, kterými by se hosté mohli přikrýt, když se ochladí," poznamenala například studentka Vendula Nekudová.

Celoroční provoz zahrádek se snažila prosadit už bývalá koalice pod vedením tehdejšího starosty Libora Šťástky. „Minulý rok jsme k tomu svolali i společné jednání městské části, policie a památkářů a žádost Brna-středu jsme zaslali městu. Samotné Brno-střed změnu zajistit nemůže. Je potřeba změnit vyhlášku města Brna. Takovou změnu rád podpořím," sdělil Šťástka.