Celkem brněnský majetkový odbor přijal už patnáct žádostí o odkup pozemků mezi ulicemi Nedbalova a Ulička. Majetková a stavební komise Kohoutovic však pozemky nedoporučila k prodeji. „Důvod je ten, že na místě chceme parkovací dům pro místní obyvatele," vyjasnil starosta Kohoutovic Petr Šafařík.

Podle platného územního plánu města Brna je místo zaznačeno jako plocha pro parkování. „To je hlavní důvod, proč lidem nemůžeme vyhovět. Oni si navíc místo nelegálně zabrali. Jen tak si oplotili městské pozemky. Proto jim nemůžeme vyjít vstříc," upozornil starosta Šafařík.

Oplocené ale nejsou všechny zahrádky. „Některé žádné ohrazení nemají. Lidé tam pěstují květiny nebo zeleninu. Nic většího se tam nevejde," popsal jeden z místních Erik Černý, který kolem často chodí do práce.

Vedení Kohoutovic přesto na stavbě parkovacího domu trvá. V městské části je totiž více aut než parkovacích stání. „Někdy objíždím blok i čtvrt hodiny, než zaparkuji. Další místo na parkování by se nám tady určitě hodilo," uvedl jeden z místních Lukáš Cvrček.

parkovací důmPodle studie proveditelnosti z roku 2013, kterou si nechala vypracovat městská část Kohoutovice, má mít parkovací dům dvě podzemní patra. Celkem by v domě zaparkovalo 91 aut. Z toho 62 řidičů by zaparkovalo v uzavřených garážích v prvním a druhém podzemním patře. Devětadvacet aut zaparkuje zdarma v pozemním parkovišti.

Kdy se dům začne stavět, však není jasné. Město musí pozemky nejprve prodat společnosti, která ho postaví. „Jakmile pozemky město prodá, mohlo by se do dvou až tří měsíců začít na veřejném parkovišti pracovat. Už víme, že o pozemek budou usilovat tři firmy," doplnil Šafařík.

Městské pozemky chtěl dříve koupit také místní Zdeněk Buček. „Vím, jak je problematické tady zaparkovat. Proto jsem měl s místem takové plány, které by byly v souladu s územním plánem," nastínil svůj nápad Buček. Podle něj jsou to už tři roky, co o odkup pozemků město požádal. „Svůj návrh jsem prezentoval na úřadě v Kohoutovicích. Městská část se ale pravděpodobně rozhodla pro jiné firmy," doplnil Buček. Ten teď bude čekat na moment, kdy brněnský magistrát pozemky vypíše k prodeji, pak požádá znovu.

Zahrádky místních budou chybět například Anně Taclíkové. „Známá tam pěstovala rajčata a okurky. Když měla zeleniny hodně, donesla mi ji domů. Sama by ji nezpracovala. Teď si asi někteří budou muset najít nové místo. Parkovací dům je zatím v nedohlednu, tak jsou zahrádky přístupné," řekla Taclíková.