Nedostatek peněz neovlivňuje už jenom lidi, ale i jejich domácí zvířata. Stále méně lidí odjíždí na dovolenou, a proto většina psích hotelů v Brně a okolí není plně obsazená.

S tímto trendem se potýká například majitelka psího hotelu v brněnském Novém Lískovci. „Nabízím deset míst pro psy a pět pro kočky. Letos je to poprvé, co máme o prázdninách volná místa. A to se zvířatům věnujeme už téměř pětadvacet let," upozornila majitelka hotelu Jana Tošnarová. Zároveň dodala, že majitelé zvířat méně cestují letadlem a vybírají si spíše dovolenou, na kterou můžou jet společně se svým psem.

S podobnou situací se potýká také veterinární stanice Axa v Rosicích na Brněnsku. Přestože nabízí prostory pouze pro dva velké a tři menší psy, není problém zarezervovat si ubytování téměř na poslední chvíli.

Ani psí hotel zaměřující se na převýchovu domácích zvířat nemá plně obsazenou kapacitu. „Přestože jsou prázdniny, tedy doba, kdy lidé dávají svá zvířata ke hlídání nejvíce, máme obsazenost nestabilní," postěžoval si jednatel 1A Hotelu pro psy Karel Zelníček. V hotelu jeden večer usíná až pětadvacet psů, další týden je jich jen patnáct.

Přestože je pro mnohé majitele psí hotel nejlepším řešením, podle psí psycholožky Hany Žertové může takový pobyt negativně ovlivnit psychiku zvířat. „Pokud psovi odjede rodina a on není na takovou situaci připravený, má z toho většinou velké trauma," uvedla. Traumatizující může být i balení a přípravy na cestu. Majitelé by proto měli s podobnými potížemi počítat už při pořizování psa.

Dalším řešením místo hotelu je nechat psy doma, tedy ve známém prostředí, a zajistit, aby je někdo známý chodil krmit a venčit. S touto situací má ale zkušenosti i městská policie. Podle mluvčí brněnských strážníků Denisy Kapitančikové volají lidé kvůli psům zavřeným v bytech několikrát do roka. „Většinou se řídí tím, že spíše než opuštěného psa na zahradě nevidí několik dní jeho majitele. Ve většině případů chodí psy krmit někdo z rodiny," řekla.

Naopak telefonáty na veterinární správu nejsou až tak časté. „Psí hotely kontrolovat nechodíme, protože to není naší povinností. Tam bychom zavítali pouze v případě, že by se k nám dostala nějaká stížnost zvenčí," uvedl Jaroslav Salava z Krajské veterinární správy v Brně. Dodal, že se s žádnou stížností na psí hotel veterinární správa zatím nesetkala. Mnohem častěji registrují stížnosti na podezření z týrání zvířat, a to až okolo dvou set případů ročně.

Poplatek za přenocování psa se ve většině hotelů liší. Záleží také na tom, zda si majitel přinese vlastní krmení, či jak je pes velký. Většina provozoven lidem doporučuje zarezervovat si pobyt předem telefonicky, osobně nebo pomocí rezervačního systému.

Vybrané hotely

Hotel pro psy ICKING

- Travní 1, Brno, Kamenný vrch

- pes 140 - 170 Kč/den bez krmiva, kočka 110 Kč/den bez krmiva

1A Hotel pro psy

- Rybkova 23, Brno

- pes od 200 Kč/den bez krmiva v závislosti na délce pobytu, kočka od 100 Kč/den bez krmiva v závislosti na délce pobytu, za poplatek zvíře přivezou i odvezou, specializují se na výchovu a výcvik psů

Haffi.cz

- Zeiberlichova 61, Brno

- pes 250 Kč/den včetně krmiva, kočka 150 Kč/den včetně krmiva, doprava zvířete do 30 km 200 Kč

Veterinární klinika Axa

- Na Mýtě 1323, Rosice

- pes 205 Kč/den bez krmiva, kočka 100 Kč/den bez krmiva

Psí hotel

- Skryje 13, Dolní Loučky

- pes 150 Kč/den bez krmiva

KATEŘINA GARDOŇOVÁ, ELIŠKA MEZULÁNÍKOVÁ