VYBERTE SI REGION

Zájemci ochutnají smažené červy nebo vzácného štíra. Na Extrem Food Festivalu

Brno /FOTOGALERIE/ – Smažení červi nebo cvrčci, štír a koláče se šváby. Netradiční chutě nejen hmyzí kuchyně mohou lidé objevovat v sobotu na Extrem Food Festivalu v lužáneckém parku.

20.5.2016 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Hlavní organizátor Extrem Food Festivalu Pavel Pichler.

Hlavní organizátor Extrem Food Festivalu Pavel Pichler.Foto: Archiv Pavla Pichlera

Festival připravují členové sdružení Naboso a cestovatelé. „Pravidelně pořádáme filmový festival Expediční kamera. Na něm občas lidem nabízíme exotické občerstvení, a všimli jsme si, že o taková jídla je velký zájem," popisuje vznik myšlenky akce hlavní organizátor Pavel Pichler.

Lidem pokrmy nabídnou cestovatelé, kteří recepty sesbírali na svých vyjížďkách po světě, i několik brněnských restaurací. „Hmyzí pokrmy připraví propagátor hmyzí kuchyně a autor hmyzí kuchařky Milan Václavík," upřesnil Pichler.

Jídla z červů, cvrčků či švábů najdou lidé spolu s exotickým ovocem ve speciálním stánku s extrémními jídly.

Na návštěvníky festivalu čeká i doprovodný program. „Připravili jsme pro ně dvanáct přednášek a příběhů o cestování, a lidé si tak mohou vyslechnout třeba vyprávění o Indií nebo Islandu," pozval Pichler.

Lidé kromě extrémních netradičních jídel najdou na festivalu i pokrmy různých zahraničních kuchyní. „Sice lidem doporučuji, ať určitě ochutnají třeba hmyz, protože je to netradiční zážitek a nikde jinde v Brně se k němu nedostanou, ale chápu, že ne každý má na konzumaci podobných jídel odvahu. Proto lidem festival nabídne i sushi nebo běžné bagety upravené na vietnamský způsob," podotkl Pichler.

On sám se těší na sushi a pikantní jídla.

Lidé za vstup na festival zaplatí sto třicet korun. „V ceně vstupenky každý návštěvník dostane lahvičku doma usmažených červů, exotické koření a čili papričku," poznamenal Pichler. Ochutnávku jídel ze stánků lidé zaplatí navíc.

Dvacet návštěvníků bude mít možnost ochutnat i štíra. „Sehnat dostatečnou zásobu od dodavatelů je hodně těžké, proto je počet porcí limitovaný. Hodně ingrediencí jsme museli získat od pražských dodavatelů, protože na rozdíl od Brna je v Praze více restaurací nabízejících netradiční a exotická jídla, a proto je tam i široká síť prodejců," vysvětlil Pichler.

Organizátoři plánují z festivalu udělat každoroční tradici. „Letos je něco jako testovací ročník. Zjistíme, jak odvážní jsou Brňané ve zkoušení nových chutí, a jaký zájem o festival mají. I proto jsme se v letošní nabídce extrémních jídel ještě krotili. Příští rok ale chceme jít do většího extrému. Plánujeme přichystat velký gril, na němž pro lidi připravíme netradiční masa, třeba z medvěda, krokodýla nebo pštrose," nastínil Pichler.

Lidem chce příští rok nabídnout také pštrosí vejce nebo vejce ptáka emu.

Autor: Eliška Gáfriková

20.5.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies