VYBERTE SI REGION

Zájemci ochutnají smažené červy nebo vzácného štíra. Na Extrem Food Festivalu

Brno /FOTOGALERIE/ – Smažení červi nebo cvrčci, štír a koláče se šváby. Netradiční chutě nejen hmyzí kuchyně mohou lidé objevovat v sobotu na Extrem Food Festivalu v lužáneckém parku.

20.5.2016 1
SDÍLEJ:

Hlavní organizátor Extrem Food Festivalu Pavel Pichler.Foto: Archiv Pavla Pichlera

Festival připravují členové sdružení Naboso a cestovatelé. „Pravidelně pořádáme filmový festival Expediční kamera. Na něm občas lidem nabízíme exotické občerstvení, a všimli jsme si, že o taková jídla je velký zájem," popisuje vznik myšlenky akce hlavní organizátor Pavel Pichler.

Lidem pokrmy nabídnou cestovatelé, kteří recepty sesbírali na svých vyjížďkách po světě, i několik brněnských restaurací. „Hmyzí pokrmy připraví propagátor hmyzí kuchyně a autor hmyzí kuchařky Milan Václavík," upřesnil Pichler.

Jídla z červů, cvrčků či švábů najdou lidé spolu s exotickým ovocem ve speciálním stánku s extrémními jídly.

Na návštěvníky festivalu čeká i doprovodný program. „Připravili jsme pro ně dvanáct přednášek a příběhů o cestování, a lidé si tak mohou vyslechnout třeba vyprávění o Indií nebo Islandu," pozval Pichler.

Lidé kromě extrémních netradičních jídel najdou na festivalu i pokrmy různých zahraničních kuchyní. „Sice lidem doporučuji, ať určitě ochutnají třeba hmyz, protože je to netradiční zážitek a nikde jinde v Brně se k němu nedostanou, ale chápu, že ne každý má na konzumaci podobných jídel odvahu. Proto lidem festival nabídne i sushi nebo běžné bagety upravené na vietnamský způsob," podotkl Pichler.

On sám se těší na sushi a pikantní jídla.

Lidé za vstup na festival zaplatí sto třicet korun. „V ceně vstupenky každý návštěvník dostane lahvičku doma usmažených červů, exotické koření a čili papričku," poznamenal Pichler. Ochutnávku jídel ze stánků lidé zaplatí navíc.

Dvacet návštěvníků bude mít možnost ochutnat i štíra. „Sehnat dostatečnou zásobu od dodavatelů je hodně těžké, proto je počet porcí limitovaný. Hodně ingrediencí jsme museli získat od pražských dodavatelů, protože na rozdíl od Brna je v Praze více restaurací nabízejících netradiční a exotická jídla, a proto je tam i široká síť prodejců," vysvětlil Pichler.

Organizátoři plánují z festivalu udělat každoroční tradici. „Letos je něco jako testovací ročník. Zjistíme, jak odvážní jsou Brňané ve zkoušení nových chutí, a jaký zájem o festival mají. I proto jsme se v letošní nabídce extrémních jídel ještě krotili. Příští rok ale chceme jít do většího extrému. Plánujeme přichystat velký gril, na němž pro lidi připravíme netradiční masa, třeba z medvěda, krokodýla nebo pštrose," nastínil Pichler.

Lidem chce příští rok nabídnout také pštrosí vejce nebo vejce ptáka emu.

Autor: Eliška Gáfriková

20.5.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Na hokej severoamerických mladíků byla radost se dívat, povídá Káňa

Brno /ROZHOVOR/ – Vrátit se s výhrou a ve zdraví. To je plán, který by rád splnil útočník brněnské Komety Jan Káňa. Se spoluhráči v neděli o půl čtvrté odpoledne vyzve v šestém kole extraligy předposlední, třináctý celek hokejové extraligy Karlovy Vary. „Loni jsem tam spadl na mantinel a ještě jsem si přivezl koňara. Doufám, že teď to bude lepší a nic se mi nestane," usmívá se čtyřiadvacetiletý forvard, jenž s týmem v pěti úvodních zápasech soutěže čtyřikrát vyhrál.

Co po barevných deštnících? Autor plánuje v Brně nové trhy a kluziště

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to skvělý nápad. Už jsem něco podobného viděla v různých městech a říkala si, proč to nemáme také u nás. Najednou jdu Brnem a nad sebou vidím deštníky. Jsem nadšená, rozplývá se nad novou atrakcí nad Českou ulicí studentka Gabriela Pecová. Podobně reagují i další lidé, kteří procházejí Brnem. Autor nápadu proto plánuje další oživení města.

OBRAZEM: V Lužánkách lidé meditovali a čistili si zuby dřívky

Brno – Meditovat a zdravě se naobědvat. Brňané, kteří zavítali v sobotu mezi desátou ráno a pátou odpoledne do parku v Lužánkách, si mohli kromě sportu nebo relaxace v parku třeba i vyčistit zuby speciálním RAW kartáčkem. „Je to docela vtipné, čistit si zuby jen větvičkou. Člověk nepotřebuje pastu ani vodu. Takhle to stihnu i cestou do práce, až zaspím," smála se třeba Eva Včelařová, která si dřívko se všemi minerály potřebnými k vyčištění zubů koupila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies