Největší strach z navrhovaného zákona mají čajovny. Pokud se totiž jeho podoba nezmění, některé úplně nebo částečně zavřou. „Už jsme podepsali petici, aby měly ze zákona výjimku právě vodní dýmky. Naše zařízení zatím funguje půl na půl, takže by přinejmenším obsluha kuřácké části přišla o práci," upozornil provozovatel Dobré čajovny Brno Tomáš Vedral.

Petici už podepsal také provozovatel Pivní stáje Robin Solař. „Zákon má plusy, třeba oblečení, které nepáchne. Beru ho ale jako házení klacků pod nohy. Určitě nám ubudou zákazníci," myslí si.

S tím nesouhlasí provozovatel restaurace La Corrida Ivo Vyskočil. „Pracoval jsem i v zahraničí a prožil dobu, kdy se tam protikuřácký zákon zaváděl. I tamní provozovatelé z něho měli obavy, které se nakonec nepotvrdily. Naopak začali chodit lidé, kterým do té doby kouř vadil. Třeba rodiny s dětmi," vzpomněl.

Neschvaluje však novinku, aby podniky měly v nabídce nově jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. „To je přece rozhodnutí každého majitele. Navíc každá kofola nebo malinovka je levnější než pivo," upozornil Vyskočil.

Zákaz kouření na veřejných místech podporuje brněnský magistrát. Na minulé radě například schválil zákaz kouření v zoologické zahradě. „Pro zákaz kouření v hospodách bych hlasoval hned. Dobré pivo se vylučuje se zakouřeným vzduchem. Ale se snižováním závislosti na kouření to souvisí málo. Nijak se neomezují distribuční místa a nejsou zavedená další regulační opatření. Vláda taky odmítla zřízení fondu na financování prevence a léčby. Tabákové firmy si mnou ruce. Na jejich byznys bude mít zákon minimální dopad," shrnul náměstek primátora Matěj Hollan.

Zákon neohrozí tržby brněnských hospod podle analytika ze společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka. „Dotkne se možná jen venkovských hospod nebo restaurací páté cenové skupiny. Dovedu si ale představit, že i tak budou obcházet zákon. Například speciálními společenskými místnostmi, které se už do hospod počítat nebudou," nastínil.

Řešení může být podle něj pro některé podniky také zavedení kuřáckých klubů, kde by však o přijetí lidí rozhodovala jako v dýmkových klubech například registrace.