Sednout si do parku a dát si sklenici vína? Pro Brňany ji kvůli vyhlášce již pět let risk, za který mohou zaplatit i tisíc korun pokutu. Podle radních největší městské části vyhláška nepomáhá s notorickými opilci, proti kterým byla namířena a chtějí ji zrušit. To se nelíbí některým lidem ani opozičním politikům.

Starosta městské části Martina Landy upozornil, že zrušení není zelenou pro opilce v ulicích Brna. „Spíše se vyhláška ukázala jako neúčinná. Chceme tak dát najevo, že je potřeba najít jinou cestu, jak alkohol z ulic vymýtit," vysvětlil starosta. Pokud se svými koaličními partnery v městské části zrušení schválí, budou si muset názor obhájit i na zastupitelstvu města Brna.

Jeho návrh podporuje i náměstek primátora Matěj Hollan. „Současná vyhláška je nesmyslná. Jednodušší by bylo všechny obdobné přestupky pod takzvanou ochranu veřejného prostoru," vysvětlil Hollan, který by podobnou změnu chtěl projednat i s koaličními partnery z brněnského magistrátu. V takovém případě, by pak bylo na zvážení strážníků, zdali vyhodnotí Brňany s alkoholem v ulicích jako nebezpečné.

Právě zbytečným kontrolám se snaží vyhnout i hlídky městské policie už teď. „Je to na osobním posouzení každého strážníka, zdali je potřeba kontrolovat i piknikující rodiny v parcích či nikoliv," poznamenal jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Se zrušením přesto někteří Brňané nesouhlasí. „Nesetkala jsem se tím, že bych viděla strážníky, jak kontrolují nějakou rodinu na pikniku. Naopak mi připadá, že třeba v České ulici či na náměstí Svobody je v posledních letech větší klid," upozornila Jana Malátná.

Právě doložitelnost přestupků je důležitá podle zastupitele městské části Brno-střed za sociální demokracii Tomáše Řepy. „Proto bych byl spíše pro upřesnění vyhlášky, než zrušení," vysvětlil Řepa, že místa, kde je alkohol zakázaný by měla být hlídaná kamerovými systémy.

O vyhlášku se na začátku letošního roku zajímala i místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamikova. „Celé mi to totiž připadá dost diskriminační. Na jednu stranu pokutujeme lidi, kteří si ve veřejných prostorách sednou a popíjí své pivo, na druhou stranu ale pořádáme velké slavnosti vína a jiných alkoholických nápojů na náměstí Svobody," vyložila svůj názor místostarostka.

Jak si poradit s opilci v ulicích jinak zatím netuší. Denně přitom musí strážníci řešit i deset takových přestupků. „Většinou musíme zakročit v okolí hlavního nádraží. Často je pak problém s tím, že kontrolovaní lidé nemají třeba ani doklady," naznačil Ghanem, že nejčastěji se hlídky městské policie sváří s lidmi bez domova, které pokuta tisíc korun od prohřešků neodradí.

Pomoci by podle vedoucího koordinačního centra prevence brněnského magistrátu Stanislava Jabůrka mohl i projekt, jež se osvědčil ve Velké Británii. „Ve spolupráci s místními obchody, které přestaly ve svých výlohách vystavovat lahve s alkoholem, se podařilo městům vytlačit opilce z center," vysvětlil náplň projektu.

Do britského Suffolku se pojede právě kvůli možnému uplatnění v Brně podívat i náměstek Hollan letos v listopadu.