Tedy dokument nahrazující stavební povolení bez nějž dům nemůže legálně vyrůst. „Žádáme o zastavení stavby bez platného povolení. Dům je skoro hotový, takže jde především o to, aby investor nemohl byty prodávat," sdělil Milan Štefanec z Nesehnutí. Sdružení se podle něj obrátilo na úřad po zářijovém rozsudku Nejvyššího správního soudu. Teprve ten v jiné kauze určil, že přezkumem certifikátů se mají zabývat stavební úřady.

Autorizovaný inspektor Milan Teigiser podle kritiků nedostatečně projednal stavbu s lidmi z okolí a navíc vydal povolení na stavbu, která se neshodovala s platným územním plánem. „Certifikát vydal nezákonně," je přesvědčený Štefanec.

Přímo Teigiser v minulosti už několikrát zdůraznil, že si za dokumentem, pod nějž dal svoje razítko, stojí. Včera se ale ke stížnosti na úřadu nechtěl vyjadřovat. „Nevím, že se v této věci obrátili ekologové na město," řekl jen.

Naopak developerská společnost Byty Horníkova považuje kroky ekologů za úmyslné znejisťování lidí. „Nesehnutí, ani nikdo jiný, nemají nárok na žádné předběžné opatření nebo zastavení stavby," uvedl jednatel společnosti Ladislav Smutný.

Podle něj si hnutí bere budoucí majitele bytů za rukojmí. „Ti za nové bydlení zaplatili nemalé peníze, zadlužili se a v mnoha případech již prodali stávající byty. Právě na ně dopadají nepravdivé informace nejvíce. Nesehnutí ale zamlčuje zásadní informaci, že soud už dříve potvrdil platnost územního rozhodnutí. Právě pro jeho údajnou nezákonnost přitom sdružení napadalo i certifikát," řekl Smutný.

Rozhodující slovo budou mít úředníci. Jak rozhodnou, není jasné. Jisté je jen to, že to nebudou ti z Líšně. „Rozhodování o platnosti certifikátu je pro stavební úřady nová. A je to spíše právní otázka. Proto je převzal magistrát, který má zaměstnance jak s technickým tak s právním vzděláním," vysvětlil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Většina místních se už se stavbou smířila. „Borovic je škoda. Ale dům už asi nikdo nezbourá," povzdechla si Lucie Šedá.

Podobně město postupuje u stejného podnětu Nesehnutí v případě Bauhausu v Ivanovicích. I tam vydal podle aktivistů nezákonný certifikát inspektor Teigiser. „Při projednávaní obou projektů ale orgány města v minulosti rozhodly ve prospěch investora. Pokud se tak stane i tentokrát, jsme připraveni obrátit se na soud," zdůraznil Štefanec z Nesehnutí.

Certifikáty může podle zákona inspektor vydávat po překontrolování dokumentů potřebných ke stavbě. A ušetřit tak práci přehlceným stavebním úřadům. Aktivisté je ovšem dlouhodobě kritizují „Inspektor bere peníze za otisknutí souhlasného razítka. Proto pro vydání certifikátu udělá vše. Dřív bylo ovlivňování stavebního úřadu ze strany investorů penězi jasná korupce, trestný čin. Nyní si developer zaplatí inspektora," pranýřoval Štefanec.