Dvůr Krajského vojenského velitelství je místo přímo stvořené k nástupům. A záložáci z 241. strážního praporu k němu mají důvod. Na jejich odjezd na pravidelné cvičení ve vojenském prostoru Libavá dohlíží hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

„Čeká nás týdenní výcvik, především taktika a střelby. Tentokrát se do toho pořádně obujeme, budeme cvičit spolu s profesionální armádou. Budeme například čtyři dny v terénu s plnou polní. Žádné spaní na ubikacích. Je to vyvrcholení celého roku,“ říká velitel roty záložáků František Trávníček. Hejtman Juránek není při nástupu přítomný jen kvůli pronášení slavnostních řečí. Je to on, kdo vojákům předává čerstvě udělené „frčky“.

„Povyšuje se za zásluhy. Novou hodnost dostanou ti lidé, kteří slouží dlouho a poctivě, a nebo mají nějakou vojenskou odbornost jako kuchař nebo výkonný praporčík. Prostě lidé, kteří makají,“ vysvětluje velitel roty.

Po skončení ceremoniálu vojáci nastupují do autobusu, který je odveze k plánovanému výcviku. Jejich nasazení už nic nebrání. Hodinu před samotným nástupem prošli lékařskou prohlídkou a nafasovali výstroj i zbraně. Jediné, co je trápí, je nízký počet zúčastněných.

„Bohužel je nás málo a nemůžeme cvičit tak efektivně, jak bychom chtěli. Zaměstnavatelé nás nechtějí na cvičení pouštět, hlavně teď o dovolených. Je nás tak čtyřicet procent toho, co by mělo normálně jet. To mně skutečně mrzí,“ uzavírá Trávníček.