Nabídka zakázaného alkoholu musela zmizet z jídelních lístků restaurací. Za nedodržení nařízení ministerstva zdravotnictví hrozí prodejcům až třímilionové pokuty. Řada podniků a likérky přicházejí o peníze a hrozí propouštěním. Peníze z daní budou chybět také ve státní pokladně. Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že většinu ztráty zaplatí daňoví poplatníci.

Jiří Broskva.
Jiří Broskva, 19 let

student, Brno

Prohibice mi přijde jako divné opatření. Myslím si, že to vůbec nic neřeší a je to zbytečné. Dokážu si dost dobře představit, jak moc to vadí některým lidem. Největší ztrátu asi pocítí stát, může si za to ale sám.

Aneta Šedá.
Aneta Šedá, 25 let

Liga vozíčkářů, Ochoz

Velmi mě zavedení prohibice překvapilo. Je to radikální zásah. Pro hodně lidí, a především podnikatelů, to je omezující. Znám také lidi, kterým to pokazilo akce. Mě osobně se to ale nedotklo.

Antoní Kubis.
Antonín Kubis, 60 let

invalidní důchodce, Brno

Vzhledem k tomu, kolik umřelo lidí, mě zavedení prohibice vůbec nepřekvapilo. Spíš se divím, že vláda nařízení nevydala dřív. Já si dám rád pivo, tvrdé nepiji. Hůř jsou ale na tom ti, kteří mají z alkoholu zisk.

Jitka Macháčková.
Jitka Macháčková, 49 let

ekonomka, Zbraslav

Prohibice mi nepřinesla žádné komplikace. Spíš mě překvapilo, že se něco takového v České republice vůbec může stát. Je to vlastně smutné, že se špatný alkohol dostal na pulty a může otrávit tolik lidí.

VELKÁ ANKETA: Přečtěte si v dnešním vydání Deníků Rovnost, co říkají lidé na zákaz tvrdého alkoholu.