Téměř osm set metrů dělí zastávky Šilingrovo náměstí a Česká v centru Brna. Už brzy ale možná cestující vystoupí uprostřed trasy. Vedení města totiž podle informací Brněnského deníku Rovnost znovu zvažuje stavbu nové tramvajové zastávky v Husově ulici, kterou projíždí linky číslo 5, 6, 11 a 12.

O novinku v polovině ulice nedaleko hotelu International se zasazují lidé i brněnské instituce, které v okolí sídlí. Varianta přitom byla v plánu už před sedmi lety, kdy dělníci ulici opravovali. „Nakonec vedení města naznalo, že vzdálenost mezi zastávkami není tak dlouhá. Teď se ale o stavbě znovu mluví," potvrdil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Jednání o změně iniciovala Moravská galerie. „V Husově ulici lidé najdou řadu zajímavých institucí. Je tady Pražákův palác, Filharmonie Brno, protiatomový kryt nebo Uměleckoprůmyslové muzeum. Na zastávce by určitě vystupovala a nastupovala spousta lidí," vysvětlil důvod ředitel Moravské galerie Jan Press.

Právě proto si přeje novou tramvajovou zastávku s názvem Muzejní míle. „Při opravách se z Husovy ulice mohla stát významná promenáda, jenže se zcela zanedbal její potenciál. Chceme následovat cestu významných západních muzeí a vytvořit z těchto budov živá místa pro trávení času s uměním. Zastávka bude rozcestník k muzejním a kulturním institucím," dodal.

Muzejní míle má podporu také u vedení Brna i městské části Brno-střed. Rozhodnout o ní musí komise dopravy, náměstek Ander ale žádné komplikace nevidí. Podle něj může zastávka vypadat podobně jako třeba u Janáčkova divadla. „Je to nejjednodušší možnost, abychom nemuseli do ulice příliš zasahovat. Tramvaj by tam pravidelně zastavovala pouze v určité době, pak může fungovat na znamení," nastínil Ander s tím, že doprava se podle něj kvůli zastavujícím tramvajím výrazně nezkomplikuje.

To si nemyslí starosta městské části Martin Landa, který novinku také podporuje. „Chtěl bych, aby ji dělníci postavili vyvýšenou s ostrůvkem. Mezi ním a chodníkem může být retardér, který zpomalí auta. Doprava se tak zklidní. Důležité také je, aby zastávka byla bezbariérová a mohli ji využívat i vozíčkáři," upozornil Landa.

Nová zastávka podle něj může pomoct také lidem, kteří půjdou na brněnský magistrát. „Díky ní častěji než doposud využijí vchod z Husovy ulice. Pokud zastávka vznikne, je možné, že časem naopak skončí ta s názvem Zelný trh v Masarykově ulici," poznamenal Landa.

Brněnský dopravní podnik na rozdíl od politiků o tramvajové zastávce zatím neuvažuje. „Šlo by o příliš velký zásah do již opravené ulice," vysvětlila mluvčí podniku Linda Hailichová.

Postavení nové zastávky se příliš nezamlouvá ani Lukáši Římskému. „Už tak po Husově jezdí příliš aut. Když v polovině zastaví tramvaje, kdo ví, jak to tam bude vypadat. Jako řidič bych se zdržoval ještě víc než teď," posteskl si Brňan.