VYBERTE SI REGION

Zástupce generálního ředitele brněnských vodáren: Vodu kontrolujeme pravidelně

Brno /ROZHOVOR/ – Brněnské vodárny ve čtvrtek informovaly o kontaminované vodě. „Před pitím je potřeba ji převařit," říká zástupce generálního ředitele společnosti Petr Šindler. Lidé ale i tak vzali útokem supermarkety a nakupovali zásoby. Závadná voda pocházela z pondělního testu.

15.9.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Jak často provádíte rozbory kvality vody?

Máme schválený každoroční plán kontrol. Obsahuje vždy pevně stanovená kontrolní místa, další ale každoročně losujeme, aby se obměňovaly.

Máte tedy stanovené pravidelné intervaly testování, například každých čtyřiadvacet hodin?

V zásadě to tak je. Děláme totiž testy i nad rámec zákona. Díky tomu například víme, že na několika místech, které také napájí Březovský vodovod, je voda bez bakterií. Pro jistotu jsme ale vyhlásili omezení pro celou zásobovací oblast. Nedokážeme totiž odhadnout, kam se voda z jakého zdroje dostane. Matematické modely jsou příliš složité.

ČTĚTE TAKÉ: Brno bez pitné vody. Lidé rychle skupovali vodu. Obchody posílily zásobování

O vodě k pití jste informovali, že ji stačí jen převařit. Je ale bezpečné se nepřevařenou umývat a koupat se v ní?

Konzultovali jsme postup s hygienickou stanicí. Nalezli jsme jen několik jednotlivých bakterií, takže se nedomnívám, že by voda na umývání představovala riziko. Není to případ, jako před časem v Praze, kde šlo o fekální znečištění.

Autor: Michal Rapco

15.9.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies