Prvním velkým soustem bude slučování středních škol, které kraj chystá kvůli úbytku žáků a nedostatku peněz. Jenže školy, které mají zaniknout, se brání. A jejich zastánci chtějí se zastupiteli mluvit osobně. „Kromě škol je však na pořadu dne dalších sto padesát bodů. V takové rychlosti přece není možné nic probrat. Považuju to za úmyslnou obranu proti připomínkám a přemýšlím, že podám stížnost ombudsmanovi,“ kritizuje nabitý program napříkad Miroslava Odstrčilíková, která je zástupkyní ředitelky na Střední elektroprůmyslové škole v Kounicově ulici v Brně. Právě té přitom hrozí zánik.

Po debatě o školách se navíc mají schvalovat takzvané Zásady územního rozvoje, na který už obce v kraji čekají od roku 2000. A diskutovat o nich přijdou například odpůrci i zastánci různých tras silnice R43 či průmyslových zón na jihu Brna.

Kraj přesto očekává, že se vše zvládne. „S náporem lidí počítáme,“ uvedl mluvčí úřadu Jiří Klement. Konkrétní opatření, která mají projednávání sporných bodů usnadnit, však neupřesnil.