Vodohospodáři také vyloučili, že by se koliformní bakterie do vody dostaly kvůli rekonstrukcím nebo haváriím potrubí. „Pravděpodobně za to mohlo málo dezinfekce ve vodě z Čebína, relativně vysoká teplota vody a také vyšší obsah živin ve vodě," vyjmenoval Šindler.

Brněnské vodárny po objevení špatných vzorků vody začaly používat větší množství dezinfekce a také proplachovaly vodovodní síť. Použily přes pětačtyřicet tisíc kubíků vody. Pro srovnání – tolik vody průměrně spotřebuje přes čtyři sta tisíc lidí za den. Celkem opatření vodárny stála sto sedmdesát tisíc korun.

Zvýšené dávkování volného chloru do vody stále zůstává. „Aktuálně používáme 0,1 miligramu na litr. Také sledujeme, kolik dezinfekce zůstává ve vodě u zákazníků na konci sítě," popsal Šindler. Je to sice polovina dávkování po objevení bakterií, ale stále trojnásobek původního množství.

Brňané si už stěžují na páchnoucí vodu. „Je po chloru dost výrazně cítit," postěžoval si například Michal Šťasta z brněnských Černovic.

Problémy mají také obyvatelé Bystrce. Podle tamního starosty Tomáše Kratochvíla ale jde hodně o subjektivní názor. „Částečně je to také davová psychóza, stížnosti nám na úřad ale nechodí," okomentoval Kratochvíl.

Více chloru ve vodě by ale neměla Brňany trápit navždy. „Podle monitoringu sítě chceme dávkování upravit. Určitě směrem dolů," vysvětlil Šindler. Kdy se tak stane, neupřesnil.

Vodu pitnou jen po převaření dodávaly vodárny od čtvrtka patnáctého září do soboty sedmnáctého. Špatné vzorky ale pocházely z pondělí dvanáctého září, Brňané tak vadnou vodu pili tři dny. Podle vedoucí odboru hygieny obecné a komunální z jihomoravské hygienické stanice Jany Derkové ale nebezpečí nehrozilo. „Nešlo o fekální katastrofu, jako tomu bylo například minulý rok v Praze v Dejvicích," ubezpečovala už dříve Derková.

Po oznámení kontaminace zkolabovaly webové stránky vodáren, které nevydržely nápor návštěvníků. „Podrobíme je zátěžovým testům a chceme vše zařídit tak, aby se podobná situace znovu už nestala," slíbil Šindler.

Bakterie ve vodě
- ve čtvrtek patnáctého září našly brněnské vodárny bakterie ve vodě
- voda byla podle varování pitná jen po převaření
- vodárny zvýšily dávkování volného chloru do vody a začaly proplachovat vodovody
- testy v sobotu sedmnáctého září prokázaly, že je voda opět bez bakterií