V průjezdu domu se plazí had žlutočerné barvy, telefonovala před několika dny brněnským strážníkům vystrašená žena. Z jejího popisu nebylo jasné, o jaký druh jde. Proto musel přijet specialista. Ukázalo se, že je to nejedovatá užovka amurská.

K podobným případům odchytu nebezpečných zvířat dochází v Brně několikrát ročně.Lidé přivolávají hlídky strážníků nejčastěji k exotickým plazům. „Většinou jde o nejedovaté, kteří uniknou chovatelům z terária. Pokud majitelé bydlí v paneláku, hadi se dostanou stupačkami například na záchod nebo do kuchyně sousedů," řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Případy s jedovatými plazy jsou podle něho výjimečné.

Strážníci využívají specialisty na odchyt z útulku městské policie. „Kleštěmi je umístí do pytle a odvezou ke specialistovi," popsal zásah Ghanem. Dodal, že mnoho strážníků zabývajících se odchytem má k exotickým zvířatům vztah. „Někteří hady chovají. Dokážou proto někdy podle popisu rozpoznat, o jaký druh se jedná," podotkl mluvčí.

Přesto je mnohdy nutné přivolat k zásahu specialistu. „Letos už jsem byl u několika desítek případů," sdělil Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny. Nejčastěji se setkal s exotickými úžovkami, hroznýši královskými nebo krajtami. „Na jižní Moravě však mají chovatelé i kobry," upozornil Zajíček.

Když se k němu zvíře dostane, určí, o jaký druh se jedná. „Na základě smlouvy s brněnským magistrátem můžu hada po půl roce nabídnout zoologické zahradě," upozornil. Podle Zajíčka se o uprchlého hada majitelé přihlásí málokdy. „Možná se obávají postihu," myslí si.

Při setkání s exotickým plazem radí Zajíček zachovat klid. „Lidé by neměli hada rušit, nesnažit se ho chytit. Důležité je hlavně pozorovat, kam se plazí," zdůraznil. Může se totiž stát, že se had přemístí. „Zmizí například ve stupačkách. Potom je jeho odchyt velmi těžký," podotkl Zajíček.

Hadi většinou nechtějí člověku ublížit. „V devětadevadesáti procentech se snaží ukrýt. Proti lidem útočí, jen pokud se je snaží chytit nebo když je zaženou do kouta," upozornil odborník.

Chov nebezpečných zvířat v České republice reguluje zákon. „Vyhláška přesně jmenuje problematické druhy, například šelmy nebo jedovaté plazy," upozornil už dřív Ivan Přikryl z jihomoravské krajské veterinární správy.

Pokud si někdo chce takové zvíře pořídit, musí o registraci a povolení k chovu požádat. „Poté ho kontaktuje náš inspektor, který zkontroluje podmínky k chovu," sdělil Přikryl.

Registrace platí tři roky a pracovníci veterinární správy chodí majitele po předchozí domluvě jednou ročně zkontrolovat. Pokud někdo zvíře nenahlásí, hrozí mu pokuty v řádu desítek tisíc korun.

Podle Ghanema lidi často vyděsí i jiná exotická zvířata. „Brňané nás volali například k odchytu želv, ledňáčka říčního nebo leguána," řekl mluvčí. Přitom daleko nebezpečnější může být i pes. „Zatímco nevím o případu, kdy by na člověka zaútočil had. Případy s bojovými plemeny psů jsme už řešili," informoval Ghanem.

Za nejkurióznější případ spojený s odchytem nebezpečných zvířat považuje ženu, která zavřela hada v pokoji a sama se ukryla v kuchyni. „Když strážníci přijeli, bála se jim jít otevřít dveře," uvedl mluvčí strážníků.