Kříže sice nechrání památkový ústav, vedení vesnice je ale chce zachovat pro další generace. První pochází z roku 1781, nejmladší z období před první světovou válkou. „Nejprve jsme vyzvali vlastníky, nikdo z nich se ale nepři-hlásil," uvedl starosta Hrušovan u Brna Miroslav Rožnovský.

Neodborná práce

V minulosti lidé kříže opravovali nešetrným způsobem. „Natírali je obyčejnými barvami, takže materiál v podstatě udusili. Nedýchal a začal se zevnitř rozpadat. Když přijeli historici a restaurátoři, chytali se za hlavu," upozornil Rožnovský. Kříže jsou z pískovce, mramoru nebo litiny. Právě první z nich je vůči prostředí nejchoulostivější. „Teď je třeba kříže očistit od neodborných oprav, poté zpevnit a upravit do původní podoby. S litinou je to snazší," popsal práce restaurátor Jiří Martin.

Ten upozornil, že v ideálním případě se o kříže musí pečovat pravidelně. „Zhruba po pěti letech je dobré mate-riál jednoduše očistit a nanést nátěr, aby voda stékala po povrchu a nepoškozovala kámen," vyjádřil se Martin. Taková oprava vyjde jen na několik tisíc korun.

Jeden z křížů, v zatáčce u Židlochovic, bude po rekonstrukci stát na novém místě. „Válku mezi vandalismem a kulturností člověka vyhráli lidé. Nejprve ho někdo zbortil až po základ. Sebrali jsme pár nadšenců a zase jsme ho postavili. Jenže opět lehl. To se opakovalo celkem sedmkrát. Bez úhony stál dvě stě let, a teď nepřežil posledních deset," upozornil Rožnovský. I proto ho nechá přesunout do blízkého parku, aby už znovu nebyl v bezprostředním dosahu cesty.

Zakázka se vztahuje i na osazení kopie smírčího kříže, nejstarší památky obce. Ve speciální schránce najde místo u kostela.

Pomohl dar

Vedení vesnice na opravu dva roky shánělo peníze. Cenu nakonec památkáři odhadli na osm set tisíc korun. „Byli jsme připravení všechno uhradit z vlastních zdrojů, ale naštěstí se mi podařilo uspět u Nadace ČEZ. Věnovala nám půl mi-lionu, zbytek doplatíme ze svého," uvedl Rožnovský. Obec v nejbližších dnech vypíše výběrové řízení na opravy. Ty plánují zahájit nejpozději v květnu, v září nebo říjnu má být hotovo.

Přístup obce schvaluje i obyvatel Hrušovan Petr Pospíšil. „Podle mě jde o milé vyjádření úcty k těm, co kříže nechali postavit. Jsem proto rád, že kříže dostanou novou vizáž," prohlásil.

JANA STANKOVÁ