VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zbojnická izba: super halušky a strapačky

Brno /FOTOGALERIE/ - Na jídelníčku s Jánošíkovým prkénkem a moravskou zelnou polévkou působí sicilská bujabéza nebo řecký salát poněkud podivně.

16.1.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Zbojnická izba.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Na opravdové speciality moravské a slovenské kuchyně, ve kterých nechybí uzená krkovička nebo kyselé zelí, doporučuje šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík zajít do Zbojnické izby v Křížkovského ulici u brněnského výstaviště. „Slovenskou kuchyni musí kuchař umět a tady je vidět, že vaří odborník,“ tvrdí během testu Ševčík.

Na lavici ke dřevěnému stolu, pod paroží a makety hlavy divočáka, muflona, bažanta nebo dravého ptáka se host může posadit až poté, co projde přízemím bytového domu do dřevem obloženého sklepa. Atmosféru zbojnické světnice dotvářejí valašky na stěnách. Restaurace působí útulně a domácky, náladu vylepší i ochotní číšníci.

Speciality i klasika

Přestože hodně chválí, má šéfkuchař Ševčík k jídelnímu lístku i určité výhrady. Mezi Jánošíkovým prkénkem, korbáčiky, strapačkami, lokšemi a moravskou zelnou polévkou působí poněkud podivně řecký salát nebo sicilská bujabéza s kousky ryb. „Když už chtějí vařit rybí polévku, ať jí dají český název. Italskou polévku bych ve Zbojnické izbě nečekal,“ říká Ševčík.

Kromě specialit z Moravy a Slovenska ale oceňuje nabídku klasických steaků z různých druhů mas. „Každý host halušky nemusí, takže pro takové tu jsou masa a přílohy,“ upozorňuje.

Dobře propečená kachní játra jako předkrm jsou podle Ševčíka harmonií chutí. „Játra pěkně voní rozmarýnem a dekorovaná jsou tymiánem a brusinkami. Opečené tousty jsou potřené máslem, vše je tady v naprostém pořádku,“ rozplývá se šéfkuchař. Ve Zbojnické izbě je navíc podávají na nahřátém kameninovém talíři. Jídlo tak zůstane celou dobu příjemně teplé.

Silná česneková polévka je chutná, škoda jen, že kromě opečeného chleba na lžíci zůstávají i kostičky roztékajícího se sýra. Ten podle Ševčíka do česnečky prostě nepatří. „Říkám to už poněkolikáté: sýr a česneková polévka nejdou dohromady. Češi si to tak ovšem přejí, takže jim kuchaři vycházejí vstříc,“ vysvětluje kulinářský nešvar.

Ve Zbojnické izbě nelze ignorovat nabídku halušek a strapaček, číšník tedy odchází s objednávkou těchto slovenských specialit. Zvědavost test provádějícího odborníka uspokojí i tím, že ví, jaký je rozdíl mezi těstem na halušky a strapačky. „Do strapaček se přistrouhají brambory,“ odpovídá správně číšník.

Vysvědčení restaurace Zbojnická izba.

Halušky s uzeným masem a brynzou i strapačky se zelím přináší číšník po krátkém čekání ve smaltovaných rendlících se dvěma oušky. Chuť halušek za devadesát korun, do kterých kuchař krkovičkou ani brynzou nešetřil, je lepší než v restauracích při dovolené v Nízkých Tatrách. Tam talíř tradičního jídla vychází průměrně na osm eur.

Lepší než v Tatrách

Ševčík oceňuje i výborné moravské kysané zelí, do kterého jsou zamíchány strapačky. „Tentokrát jsem rád, že jsem vynechal minutkovou kuchyni a steaky. Litoval bych, že jsem neochutnal toto super jídlo,“ hodnotí šéfkuchař.

Ve Zbojnické izbě hosty překvapí i kvalitní kávou. Dostanou ji přesně tak, jak ji mají podávat kavárny. S našlehaným mlékem a vodou.

Odborník na gastronomii chválí rovněž nabídku dezertů. „Na každý z těch čtyř mám chuť,“ říká a rozmýšlí se mezi závinem, palačinkami, povidlovými taštičkami a pohárem. Nakonec vsadí na měšec z palačinek s lesním ovocem a vanilkovým pudinkem. A nelituje. Nechápe jen, proč kuchař sladký desert zdobí hořkým grepem. Zbojnickou izbu Ševčík doporučuje a hosty nabádá. „Je škoda dát si tady steak, protože přijdete o vynikající česko-slovenské speciality.“

Autor: Gabriela Peringerová

16.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednání u olomouckého vrchního soudu v případu čtyřnásobné vraždy s obviněným Kevinem Dahlgrenem.
1

Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Kamerunský basový mág Richard Bona přezdívaný „africký Sting“ vystoupí ve společném večeru s Danem Bártou v Janáčkově divadle.

Corea, Bona i Diana Krall. Na brněnský JazzFest míří světoznámé hvězdy

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Brno - Národní divadlo Brno chystá v Divadle Reduta na Zelném trhu novou inscenaci Strach jíst duši a vyzývá diváky: "Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" Tato krátká výzva doplňuje snímky zveřejněné na sociální síti Facebook, na nichž je nahý muž s hlavou jednorožce. Rekvizita je zabarvená do růžova a diváka upoutá zejména zvýrazeněním penisu.

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Brno – Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies