VYBERTE SI REGION

Zbojnická izba: super halušky a strapačky

Brno /FOTOGALERIE/ - Na jídelníčku s Jánošíkovým prkénkem a moravskou zelnou polévkou působí sicilská bujabéza nebo řecký salát poněkud podivně.

16.1.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Brněnská restaurace Zbojnická izba.

Brněnská restaurace Zbojnická izba.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Na opravdové speciality moravské a slovenské kuchyně, ve kterých nechybí uzená krkovička nebo kyselé zelí, doporučuje šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík zajít do Zbojnické izby v Křížkovského ulici u brněnského výstaviště. „Slovenskou kuchyni musí kuchař umět a tady je vidět, že vaří odborník,“ tvrdí během testu Ševčík.

Na lavici ke dřevěnému stolu, pod paroží a makety hlavy divočáka, muflona, bažanta nebo dravého ptáka se host může posadit až poté, co projde přízemím bytového domu do dřevem obloženého sklepa. Atmosféru zbojnické světnice dotvářejí valašky na stěnách. Restaurace působí útulně a domácky, náladu vylepší i ochotní číšníci.

Speciality i klasika

Přestože hodně chválí, má šéfkuchař Ševčík k jídelnímu lístku i určité výhrady. Mezi Jánošíkovým prkénkem, korbáčiky, strapačkami, lokšemi a moravskou zelnou polévkou působí poněkud podivně řecký salát nebo sicilská bujabéza s kousky ryb. „Když už chtějí vařit rybí polévku, ať jí dají český název. Italskou polévku bych ve Zbojnické izbě nečekal,“ říká Ševčík.

Kromě specialit z Moravy a Slovenska ale oceňuje nabídku klasických steaků z různých druhů mas. „Každý host halušky nemusí, takže pro takové tu jsou masa a přílohy,“ upozorňuje.

Dobře propečená kachní játra jako předkrm jsou podle Ševčíka harmonií chutí. „Játra pěkně voní rozmarýnem a dekorovaná jsou tymiánem a brusinkami. Opečené tousty jsou potřené máslem, vše je tady v naprostém pořádku,“ rozplývá se šéfkuchař. Ve Zbojnické izbě je navíc podávají na nahřátém kameninovém talíři. Jídlo tak zůstane celou dobu příjemně teplé.

Silná česneková polévka je chutná, škoda jen, že kromě opečeného chleba na lžíci zůstávají i kostičky roztékajícího se sýra. Ten podle Ševčíka do česnečky prostě nepatří. „Říkám to už poněkolikáté: sýr a česneková polévka nejdou dohromady. Češi si to tak ovšem přejí, takže jim kuchaři vycházejí vstříc,“ vysvětluje kulinářský nešvar.

Ve Zbojnické izbě nelze ignorovat nabídku halušek a strapaček, číšník tedy odchází s objednávkou těchto slovenských specialit. Zvědavost test provádějícího odborníka uspokojí i tím, že ví, jaký je rozdíl mezi těstem na halušky a strapačky. „Do strapaček se přistrouhají brambory,“ odpovídá správně číšník.

Vysvědčení restaurace Zbojnická izba.

Halušky s uzeným masem a brynzou i strapačky se zelím přináší číšník po krátkém čekání ve smaltovaných rendlících se dvěma oušky. Chuť halušek za devadesát korun, do kterých kuchař krkovičkou ani brynzou nešetřil, je lepší než v restauracích při dovolené v Nízkých Tatrách. Tam talíř tradičního jídla vychází průměrně na osm eur.

Lepší než v Tatrách

Ševčík oceňuje i výborné moravské kysané zelí, do kterého jsou zamíchány strapačky. „Tentokrát jsem rád, že jsem vynechal minutkovou kuchyni a steaky. Litoval bych, že jsem neochutnal toto super jídlo,“ hodnotí šéfkuchař.

Ve Zbojnické izbě hosty překvapí i kvalitní kávou. Dostanou ji přesně tak, jak ji mají podávat kavárny. S našlehaným mlékem a vodou.

Odborník na gastronomii chválí rovněž nabídku dezertů. „Na každý z těch čtyř mám chuť,“ říká a rozmýšlí se mezi závinem, palačinkami, povidlovými taštičkami a pohárem. Nakonec vsadí na měšec z palačinek s lesním ovocem a vanilkovým pudinkem. A nelituje. Nechápe jen, proč kuchař sladký desert zdobí hořkým grepem. Zbojnickou izbu Ševčík doporučuje a hosty nabádá. „Je škoda dát si tady steak, protože přijdete o vynikající česko-slovenské speciality.“

Autor: Gabriela Peringerová

16.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova na brněnském náměstí Svobody, ve kterém je v přízemí prodejna McDonald´s. Ilustrační foto.
7

Nový nájemce po McDonald's? Zatím bez zájmu. Město sleví z požadavku na záchody

Oslovi v minizoo v brněnských Horních Heršpicích museli v úterý na pomoc přispěchat strážníci. Zvíře totiž propadlo tenkou vrstvou ledu a zůstalo stát po krk v ledové vodě.

Osel z minizoo se propadl po krk do ledové vody. Na břeh se nakonec vyšplhal sám

Směr se změnil, čáry zůstaly. Parkoviště u Mahenova divadla je špatně označené

Brno – Lidé váhavě obcházejí zaparkovaná auta v brněnské ulici Za Divadlem. Na obrácení jednosměrného provozu, o kterém Brněnský deník Rovnost informoval již minulý týden, si řidiči již zvykají, stále si však nejsou jistí, jak mají v ulici parkovat.

VIDEO: Holky na techniku patří, láká studentky nový klip VUT

Brno – Matematika nebo fyzika nejsou jen pro muže, upozorňuje nová kampaň Vysokého učení technického v Brně s názvem Sem patřím. Univerzita se díky ní snaží vyvrátit stereotypy, které odrazují uchazečky od studia technických oborů. Odvahu jim dodává motivační videoklip i internetové stránky.

Zloděj chtěl odjet s lupem, nenastartoval dodávku

Příbram na Moravě – Nestartuje auto? Pokud se to stane řidiči, který spěchá do práce, je to nepříjemná záležitost. Hodně naštvaný pak musel být zatím neznámý zloděj, jenž marně startoval dodávku, do níž si předtím nanosil lup. O kuriózním případu z Příbrami na Moravě na Brněnsku informovali policisté v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies