VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zbojnická izba: super halušky a strapačky

Brno /FOTOGALERIE/ - Na jídelníčku s Jánošíkovým prkénkem a moravskou zelnou polévkou působí sicilská bujabéza nebo řecký salát poněkud podivně.

16.1.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Zbojnická izba.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Na opravdové speciality moravské a slovenské kuchyně, ve kterých nechybí uzená krkovička nebo kyselé zelí, doporučuje šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík zajít do Zbojnické izby v Křížkovského ulici u brněnského výstaviště. „Slovenskou kuchyni musí kuchař umět a tady je vidět, že vaří odborník,“ tvrdí během testu Ševčík.

Na lavici ke dřevěnému stolu, pod paroží a makety hlavy divočáka, muflona, bažanta nebo dravého ptáka se host může posadit až poté, co projde přízemím bytového domu do dřevem obloženého sklepa. Atmosféru zbojnické světnice dotvářejí valašky na stěnách. Restaurace působí útulně a domácky, náladu vylepší i ochotní číšníci.

Speciality i klasika

Přestože hodně chválí, má šéfkuchař Ševčík k jídelnímu lístku i určité výhrady. Mezi Jánošíkovým prkénkem, korbáčiky, strapačkami, lokšemi a moravskou zelnou polévkou působí poněkud podivně řecký salát nebo sicilská bujabéza s kousky ryb. „Když už chtějí vařit rybí polévku, ať jí dají český název. Italskou polévku bych ve Zbojnické izbě nečekal,“ říká Ševčík.

Kromě specialit z Moravy a Slovenska ale oceňuje nabídku klasických steaků z různých druhů mas. „Každý host halušky nemusí, takže pro takové tu jsou masa a přílohy,“ upozorňuje.

Dobře propečená kachní játra jako předkrm jsou podle Ševčíka harmonií chutí. „Játra pěkně voní rozmarýnem a dekorovaná jsou tymiánem a brusinkami. Opečené tousty jsou potřené máslem, vše je tady v naprostém pořádku,“ rozplývá se šéfkuchař. Ve Zbojnické izbě je navíc podávají na nahřátém kameninovém talíři. Jídlo tak zůstane celou dobu příjemně teplé.

Silná česneková polévka je chutná, škoda jen, že kromě opečeného chleba na lžíci zůstávají i kostičky roztékajícího se sýra. Ten podle Ševčíka do česnečky prostě nepatří. „Říkám to už poněkolikáté: sýr a česneková polévka nejdou dohromady. Češi si to tak ovšem přejí, takže jim kuchaři vycházejí vstříc,“ vysvětluje kulinářský nešvar.

Ve Zbojnické izbě nelze ignorovat nabídku halušek a strapaček, číšník tedy odchází s objednávkou těchto slovenských specialit. Zvědavost test provádějícího odborníka uspokojí i tím, že ví, jaký je rozdíl mezi těstem na halušky a strapačky. „Do strapaček se přistrouhají brambory,“ odpovídá správně číšník.

Vysvědčení restaurace Zbojnická izba.

Halušky s uzeným masem a brynzou i strapačky se zelím přináší číšník po krátkém čekání ve smaltovaných rendlících se dvěma oušky. Chuť halušek za devadesát korun, do kterých kuchař krkovičkou ani brynzou nešetřil, je lepší než v restauracích při dovolené v Nízkých Tatrách. Tam talíř tradičního jídla vychází průměrně na osm eur.

Lepší než v Tatrách

Ševčík oceňuje i výborné moravské kysané zelí, do kterého jsou zamíchány strapačky. „Tentokrát jsem rád, že jsem vynechal minutkovou kuchyni a steaky. Litoval bych, že jsem neochutnal toto super jídlo,“ hodnotí šéfkuchař.

Ve Zbojnické izbě hosty překvapí i kvalitní kávou. Dostanou ji přesně tak, jak ji mají podávat kavárny. S našlehaným mlékem a vodou.

Odborník na gastronomii chválí rovněž nabídku dezertů. „Na každý z těch čtyř mám chuť,“ říká a rozmýšlí se mezi závinem, palačinkami, povidlovými taštičkami a pohárem. Nakonec vsadí na měšec z palačinek s lesním ovocem a vanilkovým pudinkem. A nelituje. Nechápe jen, proč kuchař sladký desert zdobí hořkým grepem. Zbojnickou izbu Ševčík doporučuje a hosty nabádá. „Je škoda dát si tady steak, protože přijdete o vynikající česko-slovenské speciality.“

Autor: Gabriela Peringerová

16.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Seniorbus. Ilustrační foto.
12

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies