Na nevelké náměstí v centru Brna vyrostly v sobotu stánky šestnácti prodejců. Nabídka byla široká, čerstvé ryby, uzeniny, zelenina, pečivo, mléčné výrobky nebo koření a bylinky. Kvalita zboží ani atmosféra v ničem nepřipomínali nákupy v hypermarketu. „Mám ráda, když se můžu přímo pěstitele zeptat, odkud zelenina pochází a jak je ošetřovaná," řekla Brňanka Marie Koutná, která ocenila také ochutnávku čerstvých uzenin u stánku opodál.

V něm zabijačkové speciality, párky nebo uzené maso nabízelo řeznictví Maspro z Hodonína. „Pojďte ochutnat naše špekáčky. Jsou ručně vázané a neobsahují mouku ani sóju. Nad ohněm se krásně rozevřou, ale nevytečou, jako ty náhražky, co často prodávají v obchodech," zval prodavač zákazníky ke stánku. Zmíněné špekáčky stojí devětapadesát korun za kilo, což je srovnatelná nebo dokonce nižší cena, než v brněnských velkoobchodech.

Pravidelně farmářské trhy na Brněnsku objíždí Pekařství Makovec. „Je to pro nás výborná reklama, zákazníci na trzích ochutnají naše zboží a pak se vrací do našich obchodů," podotkla Jana Fialová, která zajišťuje účast pekařství na farmářských trzích.

Přestože má podnik několik prodejen, všechno pečivo vyrábí v domácí pekárně Aleše Makovce. „Je to tak, ale zatím zvládá zásobovat všechny obchody. Používá jen to nejlepší mléko a máslo, a peče podle tradičních staročeských receptů," doplnila Fialová, podle které trhy často kontroluje hygiena a prodejci na Římském náměstí musí splnit i další podmínky.

Nejdůležitější je, že zboží musí pocházet opravdu od drobných farmářů z jihu Moravy, ne z dovozu nebo z hypermarketu. „Z dvaceti prodejců na sobotních trzích z nich bylo patnáct přímými producenty, ostatní se prezentovali v režimu doplňkového prodeje, což je plně v souladu s Kodexem farmářských trhů, jímž se řídíme," uvedl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Stejná nařízení však na nedalekém Zelném trhu neplatí. V loňském roce podle informací radnice asi polovina prodejců nabízela zboží nakoupené ve velkoobchodech. Vzhledem k tomu, že neporušují žádnou vyhlášku, musí si dát pozor sami zákazníci. Prodejci musí podle zákona u zboží vždy uvést zemi původu a každý si může vybrat, jestli má zájem o česnek vypěstovaný na Moravě nebo dovezený z Číny.

Podle ředitele jihomoravské agrární komory Jaromíra Musila se nabídka farmářských trhů v současnosti stabilizovala. „Lidé už ví, co na trzích seženou a farmáři vědí, co a v jakém množství jim to nabídnout," podotkl Musil. Podle něj však podobu letošních trhů může poznamenat nepřízeň počasí. „Těžko odhadovat jak přesně se to projeví. Sklidí se menší úroda a cena tudíž logicky stoupne. Druhou věcí je ale kvalita. Pokud budou plody malé nebo poškozené, nikdo je za draho nekoupí," dodal Musil.