Brněnskou školou v Čichnově ulici se line vůně ze školní jídelny. Kmitají v ní tříčlenné týmy kuchařů z deseti škol. Za chvíli předloží své tříchodové menu, které běžně vaří svým strávníkům, dvaceti porotcům. Vaří totiž ve finále soutěže o nejlepší školní oběd.

Porotci si pochutnávají na špagetách se špenátovým pestem. Uvařily je kuchařky z brněnské školy Horní. „Dnes jsme byly při přípravě pořádně nervózní. Narychlo jsem ještě v supermarketech sháněla listový špenát," usmívá se ředitelka školní jídelny Marta Mandincová.

V porotě sedí i děti. Jídlo hodnotí zvednutím palce, špagety jsou podle nich průměrné.

Každý tým vaří polévku, bezmasý hlavní chod a dezert. „Jídlo musí být uvařené zdravě a podle moderních trendů. Mnoho kuchyní teď taková jídla připravuje, ale děti o nich někdy říkají, že není dobré. Přitom ho jen neznají. Doma jedí nezdravě," popisuje organizátorka soutěže Anna Packová.

Kuchařky z Leskovce na Vsetínsku předkládají cizrnové kotletky. „Když děti v jídelníčku najdou zajímavý název, spíše pak jídlo ochutnají," vysvětluje vedoucí školní jídelny Kateřina Slabíková.

V kuchyni už její kolegyně servírují dezert, a kuchařky z dalších týmů se připravují. „Školní kuchařky musí vyjít vstříc rodičům, pedagogům, dětem, a je nesmírně těžké připravit jídlo tak, jak má být," hodnotí Packová.

Mimo jiné se musí vejít i do ceny. Na soutěži připravují kuchařky porci za čtyřiatřicet korun.