Projekt se ale trochu změní. „Když to řeknu jednoduše, ten původní chtěl postavit samostatně stojící barák, do kterého by měli pacienti i lékaři daleko. Bylo by to neefektivní,“ popsal původní záměry náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Podle něj se také původní plány nesnažily podporovat spolupráci lékařských zařízení v Brně.

„V rámci ICRC mělo vzniknout samostatně stojící onkologické centrum. Přitom jedno už v Brně je, Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci. Ten by byl nevyužitý. Stát by tak byl vlastně sám proti sobě,“ uvedl Šnajdr.

Studie kliniky je podle všeho hotová. „Jsme krok před zahájením projektování. Co teď dál, o tom bude rozhodovat speciální tým,“ řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

V komisi budou mimo jiné lékaři svatoanenské nemocnice, z kardiocentra i lidé z ministerstva. Mezi nimi i odstupující Jan Černý.

„Doufejme, že vše stihneme v termínu, do roku 2009,“ řekl Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Lékař z Fakultní nemocnice u svaté Anny Tomáš Kára, který se v projektu angažoval, o nových postupech ministra Julínka zatím nic neví.

„Teď jsem se vrátil ze Spojených států a na pondělní konferenci jsem pozván nebyl. Mohu se proto jen obtížně vyjádřit. I původní projekt byl kvalitní. Už od začátku jsme se snažili o maximální propojení ICRC kliniky a nemocnice,“ uvedl včera Kára.

Přesto se projekt ICRC podle Julínka znovu vrátil do fáze projektové přípravy. „Je nutné sladit jednotlivá pracoviště. Jednak aby třeba dvě pracoviště nedělala stejnou práci, jednak aby se využily drahé přístroje,“ vysvětlil Julínek.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha je současný aktivní postoj Julínka až moc průhledný. Svému nástupci také vytýká změnu přístupu.

„Když jsem začal vznik ICRC kliniky v začátcích podporovat, byl tehdy Tomáš Julínek proti. Své rozhodnutí příliš často mění. Hned po svém nástupu na ministerské křeslo zrušil vše, co jsem já předtím začal. Myslím, že pan ministr už neví, co by,“ vyjádřil se včera David Rath.