Za desetiminutový lístek zaplatí Brňané nově deset korun oproti loňským osmi. Dopravní podnik ale nachystal výhodné ceny ročních předplatných kupónů.

„Chceme tak podpořit naše stálé zákazníky. Lidé, kteří si kupovali roční kupón za tři tisíce osm set korun, letos vytáhnou o sto korun méně,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová. Kupony na delší dobu jsou teď tedy výrazněji výhodnější. Pokud by si člověk například kupoval celý rok měsíční kupóny zaplatil by za ně pět tisíc čtyři sta korun.

Další změnou je zrušení jízdenky na čtyřicet minut, kterou zástupci dopravního podniku nahradili hodinovou. „V průzkumu jsme zjistili, že jízdenka, která platila čtyřicet minut, lidem nevyhovovala. Proto jsme prodloužili dobu platnosti na hodinu. Zdražili jsme ji ale o dvě koruny,“ vysvětlila Pohanová.

Více peněz také Brňané zaplatí za jízdenky u řidiče, které z patnácti korun zdražily na dvacet. Za zdražení mohou podle dopravců zvyšující se ceny nafty a zvýšení daně z přidané hodnoty.

klikněte pro zvětšení
 

Rodiny si na cestách připlatí

Vyšší výdaje na dopravu zasáhnou téměř každého. Pro rodinu s dětmi bude zdražení městské hromadné dopravy znamenat desítky až stovky korun navíc.

Například Marie Joustová z Bystrce má dvě děti, které každý den jezdí do školy do centra města. Za dopravu měsíčně zaplatí o desítky korun navíc. „Za měsíční kupon pro sebe jsem utratila o čtyřicet korun víc než vloni. Předplatné pro děti bylo dražší dohromady asi o třicet korun,“ vypočítala Joustová.

Podle ní ale zdražení dopravy není tak výrazné jako v jiných oblastech. „Není to tak strašné, ale vzhledem k tomu, že zdražuje téměř vše, musím počítat každou korunu,“ dodala Joustová.

Výdaje podraží i rodinám, které často jezdí autem. Benzin i nafta stojí asi o jednu až dvě koruny více než před půl rokem. „Chodím sice často pěšky, ale i tak předpokládám, že za leden utratím za benzin určitě nejméně o sto korun více než minulý rok,“ podotkla například Soňa Konečná.