Správa brněnských hřbitovů plánuje vykácet zhruba stovku vzrostlých a zcela zdravých jasanů, stěžují si někteří Brňané. Padnout má alej na Ústředním hřbitově, kterou podle informací Brněnského deníku Rovnost loni v prosinci vedení hřbitova nechalo odborně ošetřit za tři sta tisíc korun. Správa už vypsala zakázku a hledá firmu, která stromy odstraní.

Podle ředitele Správy hřbitovů města Brna Marka Šamšuly je likvidace stromů nezbytná. „Mohou být dokonce nebezpečné. Hrozí, že větve spadnou. Bezpečnost lidí je pro nás nejdůležitější," prohlásil šéf městské firmy.

Plán kácení podle něj podporují posudky, které si správa hřbitovů nechala zpracovat. „Jasně dokazují, že jasany jsou ve špatném stavu," argumentoval Šamšula. Podle zdrojů Rovnosti přitom ovšem garantovala společnost, která stromy loni ošetřovala, že pět let žádný pád větví nebo poškození stromu nehrozí.

Šamšula zdůraznil, že vykácením stromů práce v aleji neskončí. „Chceme nechat vysadit nové stromy, které jasany do budoucna nahradí," ujistil ředitel.

Nic divného nevidí ani na faktu, že správa loni utratila statisíce za ošetření jasanů určených dnes k likvidaci. Údržba stromů je podle něj běžná a na investici není nic zvláštního.

Autor studie, která se zabývá obnovou alejí na ústředním hřbitově, je Petr Förchtgott. Domnívá se, že nejlépe se do prostředí aleje hodí duby. „Nerostou tak mohutně jako jasany. S největší pravděpodobností je tam správa hřbitovů nechá vysadit," uvedl odborník.

Zastupitel městské části a člen komise životního prostředí Tomáš Izák se ale domnívá, že takové rozhodnutí není správné. „Žádný jasan není vážně poškozený, ani z pohledu statiky, ani ze zdravotního hlediska. Jde o poměrně zdravé stromy, není je proto nezbytně nutné vykácet. Navíc v dutinách v horní třetině jejich korun žije kolonie brhlíků, ptáci tam hnízdí," upozornil Izák.

Z plánovaného kácení nejsou příliš nadšení ani někteří lidé, kteří na hřbitov pravidelně chodí k hrobům svých blízkých. „Vždycky se mi jasany zdály jako krásné zdravé stromy. Nerozumím tomu, proč je někdo plánuje vykácet," myslí si například Pavel Klement.

S tímto názorem ani Izákovým tvrzením tak úplně nesouhlasí náměstek brněnského primátora Martin Ander, který má na starost životní prostředí. „Podle posudku z loňska sice stromy netrpí poškozením, ale jsou kvůli špatné péči v uplynulých desetiletích přerostlé," poukázal.

Kvůli tomu Správa hřbitovů ročně za péči o tyto dřeviny utratí spoustu peněz. „Údržba takových stromů je nákladná," potvrdil náměstek.

Výběrové řízení plánuje ještě znovu prověřit. „Budu chtít revizní posudek, který určí, v jakém jsou stromy stavu. Výhrady lidí, kteří se o alej zajímají, neberu na lehkou váhu," zdůraznil Ander.

Förchtgott se domnívá, že jiné řešení než kácení není. „Hrozí rozlomení koruny stromů," zhodnotil znalec.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
EVA NAGYOVÁ