VYBERTE SI REGION

Babisz: Ze sektu je člověk rychleji opilý než z vína

Valtice /ROZHOVOR/ - Sommelier Marek Babisz ví, čím se řídit při výběru sektu na Silvestra.

29.12.2009
SDÍLEJ:

Sommeliér Marek Babisz z Národního vinařského centra ukazuje jednu z láhví letošního Salonu vín ve Valticích.Foto: Deník/ Jiří Ševčík

Silvestrovské oslavy jsou každoročně spjaté s přípitkem. Lidé se zpravidla po půlnoci radují z příchodu nového roku se sektem v rukou. Proč volí právě sekt, čili šumivé víno? Podle hlavního sommeliera Národního salonu vín ve Valticích Marka Babisze je tomu tak proto, že je tento nápoj něčím výjimečný.

Proč si vlastně lidé připíjejí na Silvestra právě sektem? Jak tato tradice vznikla?
Sekt byl vždycky něco výjimečného. Víno je přeci jen v našich podmínkách co se týče výroby snazší. Sekt je braný jako něco noblesnějšího, významnějšího. Lidé to berou tak, že s novým rokem přichází něco nového, takže si nepřipijí klasickým vínem, ale něčím lepším.

Kolik alkoholu sekty obsahují?
Je to v průměru stejné jako u vína, to znamená od jedenácti do třinácti a půl objemových procent alkoholu. Ale vždycky upozorňuji, že oxid uhličitý, to znamená bublinky v sektu, vstřebávají alkohol do krve daleko rychleji, než když si člověk dá víno. Alkohol v těle tím pádem stoupá daleko rychleji, takže člověk je zjednodušeně řečeno rychleji opilý.

Kolik druhů sektů v České republice existuje?
Co se týče základní suroviny, tak se sekty vesměs vyrábí s kupáží několika odrůd. Málokdy se stane, že se jedná přímo o odrůdový sekt, nicméně občas se to stane. Většinou se víno pro sekt kupážuje. Nejčastější odrůdy jsou Chradonnay, Rulanské bílé, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. U nás se většinou používají odrůdy na výrobu bílého vína, ale jsou i z modrých hroznů, to je Blanc de Noir. A vyrábějí se i růžové sekty.

Jaký je rozdíl mezi sektem a šampaňským? Řada lidí to nerozlišuje, mluví automaticky o šampaňském nebo šampusu.
V podstatě tam žádný rozdíl není. Je pouze v tom, že šampaňské se může nazývat pouze to víno, které bylo vyrobené v oblasti Champagne ve Francii. Jinak je výroba šampaňského naprosto stejná jako u nás. Existují samozřejmě i trochu jiné styly. Sekty ve Francii třeba zrají delší dobu na kvasinkách, pak jsou tam takzvané autorizáty kvasinek. U nás se používá spíše německý styl sektů, které jsou více ovocné a svěží.

Vybíráte si na Silvestra nějaký speciální sekt?
Na Silvestra nezůstávám jen u jedné značky, ale s kamarády prochutnáváme sekty od více firem. Letos budeme během večera ochutnávat asi šest nebo sedm sektů.

Autor: Jiří Ševčík

29.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies