Vystudovat veterinu a otevřít si vlastní ordinaci. To možná nebude v příštích letech pro absolventy brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity Brno možné. Podle návrhu Komory veterinárních lékařů České republiky mají totiž absolventi po ukončení studia ještě nastoupit na povinnou praxi u veterináře. Teprve poté dostanou osvědčení. Brněnský deník Rovnost zjistil, že mnoha studentům se ale chystaná novinka nelíbí. Chystají proti ní protesty.

Studenti návrh považují  za šikanu. „Nikde není napsané, že nás veterináři musí na praxi přijmout. A už vůbec ne, že by nás měli platit. Tak tak uživí sami sebe. Praxe má být navíc šest hodin denně. Za co máme celou tu dobu žít?" postěžovala si Brněnskému deníku Rovnost dvaadvacetiletá studentka, která nechtěla uvést své jméno. Redakce ho ale zná.

Výchova konkurence? Rozhodně ne

Veterináři podle ní absolventům vstříc nevyjdou. Zbytečně by si tak vychovávali konkurenci. A právě strach z konkurence stojí i za návrhem povinné praxe. „S nápadem přišli veterináři, kteří se bojí, že jim absolventi přeberou zákazníky. Argumentují tím, že po škole bez praxe ještě nemůžeme mít dostatek zkušeností," tvrdila studentka.

Upozorňuje přitom, že veterináři do své ordinace nastoupili hned.  „Navíc studenti, kteří mají o práci zájem, si kromě povinné praxe shání i další praxi už při škole, aby po šesti letech měli dostatek zkušeností a mohli začít vydělávat," vysvětlila studentka. Řada jejích spolužáků podle ní v ordinacích vypomáhá už od prvního ročníku.

Povinná praxe po studiu se nelíbí ani prezidentovi Komory veterinárních lékařů České republiky Ondřeji Rychlíkovi. „Mám o tom návrhu pochybnosti. A nejsem sám.  Sněm komory ale novelu schválil.  Návrh vyšel z pléna a odhlasovala ho nadpoloviční většina," sdělil Rychlík.

Původně návrh požadoval dokonce dvouletou praxi a platnost už od příštího roku. Komora nakonec schválila poloviční praxi, jež se bude týkat studentů, kteří končí v roce 2014 a později. „Já i někteří mí kolegové jsou přesvědčeni, že řád je v rozporu se zákonem. Předali jsme ho ministerstvu zemědělství, což je naše povinnost. O takových změnách ho musíme informovat," vysvětlil Rychlík.

Rozhodnutí padne brzy

Ministerstvo o budoucnosti absolventů rozhodne v příštích dnech. „Pokud je řád skutečně v rozporu se zákonem, můžeme podle zákona o zřízení a působnosti Komory veterinárních lékařů podat návrh na jeho zrušení soudem," oznámil mluvčí ministerstva Jan Žáček.
Na úřad se chtějí obrátit také studenti. Kromě svého stanoviska hodlají sepsat protestní petici.

Jejich nesouhlas je podle Rychlíka oprávněný. „Veterináři praxi navrhli, aby je neohrožovali novopečení konkurenti. Protože jim mnohdy chybí dostatek zkušeností, lákají prý potenciální klienty na nízké ceny. Je to nesmysl. Každý absolvent se navíc může přihlásit do slovenské komory. Tam získá osvědčení druhý den," upozornil Rychlík.

Podle zkušeností veterináře Vladimíra Trumpeše z Pohořelic na Brněnsku navrhovaná praxe zbytečná není. Kritizuje ale její formu. „Veterináři po škole toho hodně ví, ale málo umí. Sám jsem byl na praxi měsíc. Bylo to lepší než nic, ale rok by byl určitě mnohem prospěšnější. Na druhou stranu by taková praxe placená být měla. Kdo by ji ale platil, nevím. Sám bych si absolventa, který by chtěl plat, k sobě nevzal," podotkl Trumpeš.