Jedna z kanditátek na post šéfky zelených je také starostka brněnské městské části Nový Lískovec Jana Drápalová, která byla dosud pověřená vedením strany. O hlasy spolustraníků bude bojovat hlavně se starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem. „Zelení musejí navázat na své dobré výsledky z komunálních voleb," myslí si Drápalová. Právě díky obecním volbám totiž podle ní strana získala kvalitní lokální politiky. „Pokud se stanu předsedkyní strany, budu se snažit výsledky zelených prodat i do celostátních médií. Naše témata totiž mají celorepublikový význam," uvedla Drápalová.

O tom, že má šanci v čele zelených stanout, nepochybuje. „Nikdy nechodím do předem prohraných bitev. Mojí velkou výhodou je, že nepůsobím v Praze. Dokážu tak lépe vnímat lokální témata," doplnila Drápalová.

Ze skloubení povinností starostky a předsedkyně strany strach nemá. „Ve vedení jiných stran nebo v Poslanecké sněmovně je starostů spousta. Na radnici mám navíc velmi schopné lidi, kteří dovedou pracovat samostatně," upozornila Drápalová.

Podle jejího hlavního konkurenta Štěpánka bude hlavním úkolem nového předsedy připravit stranu pro krajské volby v příštím roce a sněmovní volby v roce následujícím. „Čeká nás dekáda rehabilitace udržitelné energetiky, občané od svých volených zástupců očekávají čisté životní prostředí a kvalitu života pro děti i seniory. Právě tradiční zelené hodnoty mohou nastartovat proměnu společnosti, která bude vzdělanější, tolerantnější a ve které se lidé budou cítit lépe," uvedl k cílům zelených.

O Štěpánkovi se po loňských komunálních volbách mluvilo jako o kandidátovi na post náměstka pražské primátorky Adriany Krnáčové. Nakonec se kandidatury vzdal.

Kromě něj a Drápalové se o funkci předsedy Strany zelených uchází ještě Tomáš Schejbal.

Podle politologa Pavla Šímy má větší šanci na zvolení právě Drápalová. „její podpora v základních organizacích je silnější než Štěpánkova. Nasvíc jezdila po regionech a vysvětlovala svoji vizi," sdělil Šíma. Naopak Schejbal se podle něj snaží díky kandidatuře opuze zviditelnit. „Šanci vyhrát nemá. Představuje krajně levicový proud, který nemá ve straně podporu," dodal politolog.