Zpustlý areál plánuje brněnský magistrát zbourat ještě do konce letošního roku. Prázdné domy totiž stojí na městských pozemcích. „ Zbourání všech domů nás vyjde na čtyři až pět milionů korun. Záleží ale až na konečném vyúčtování," sdělil Petr Gabriel, šéf odboru správy majetku.

Podle starosty Brna-severu Martina Malečka je dobře, že se město nevyužívaného areálu zbaví. „Nábřeží kolem Svitavy má potenciál se stát městským bulvárem, kde by lidé mohli odpočívat a trávit svůj volný čas. Zatím územím vede cyklostezka, možná se v budoucnosti rozšíří," vysvětlil starosta Maleček.

Místo zbouraného areálu by na místě mohla vzniknout volná zelená plocha. „Časem by tam například přibyly lavičky či jiný mobiliář," doplnil Maleček.

O sklady a bývalou prodejnu nemá už šest let zájem poslední nájemce, brněnská firma Feromat. „Od začátku devadesátých let jsme tam prodávali železo a hutní materiál. V roce 2010 jsme místo opustili. Prodávali jsme tam dvacet let. Teď je plocha prázdná," vysvětlil jednatel firmy Martin Pelánek.

O zlepšení Svitavského nábřeží se snaží také dobrovolníci. Letos v létě tam pořádali druhý ročník festivalu. Jejich cílem je k brněnským řekám dostat více lidí a nábřeží zatraktivnit.