VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelí jako víno. V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného

Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.

31.1.2015 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
23 fotografií

V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného zelí.Foto: DENÍK/Attila Racek

Že se děje něco neobvyklého, je pár minut po druhé odpoledne znát už v okolí radnice, v jejímž sále se ZeloFest koná. Míří k ní lidé po dvojicích i ve skupinách, další skupinky postávají před vchodem. Že je na slavnosti plně věnované zelí, je jasné každému, kdo do něj vkročí. Už v předsálí se šatnou se totiž line charakteristická vůně. „Voní to tu opravdu hezky. I když asi vůni zelí nemusí mít každý v oblibě," usmívá se Tomáš Červený. Na akci je poprvé, nalákali jej pohořeličtí příbuzní.

Právě ještě v předsálí si lidé mohou koupit občerstvení, včetně levného segedínského guláše. Naproti bufetu se pak usídlil malý stánek s kozími sýry.

Přímo v sále vítá všechny příchozí jeden z pořadatelů Tomáš Hubáček. „Přispějte dobrovolně. A ochutnejte," lá­ká.

Kromě velké sklenice s penězi jsou na stole před ním také desítky talířů s pečivem. „Všechno je ze zelí. Základ jsou zelňáky. Tedy něco jako bramboráky, ale ze zelí. Vyrábějí je manželky i manželky příznivců. Je v nich samozřejmě kvůli nám chlapům i uzené," usmívá se.

Vedle zelňáků ale na talířcích lákají pohled jedlíků také třeba zelné pirožky či štrúdl. Nebo kotel se zelnou polévkou. Tu věnovalo učiliště ve Cvrčovicích, stejně jako dort pro vítěze ve tvaru hlávky zelí.

Hubáček nabízí také ochutnat víno a při pohárku se rozpovídává o vzniku akce. „Všechno začalo, když se čtyři fotři pohádali, kdo má nejlepší kysané zelí. První košt byl v hospodě pod televizí se dvanácti vzorky. A pak to bylo stále větší a větší. Teď je tu tisíc lidí," trochu přehání.

Jeho slova mírní další z pořadatelů Miroslav Lukeš. „Je tu kolem tří set lidí. A 110 vzorků. Bývá jich ale 130, měli jsme i 160," vypočítává.

V sále mezitím předvádějí umění malé mažoretky, dětský folklórní soubor Rozmarýnek či soubor tanců country Novoveská Štístka. Jedna jeho část je ovšem věnovaná stolům. U pěti z nich sedí porotci. Sklenice zelí jim na stůl přenáší z velkých železných polic jedna z pořadatelek.

Porotci hodnotí zelí podobně, jako se hodnotí víno. Sklenici nejdříve zkontrolují pohledem, pak k ní čuchnou a potom vidličkou naberou malý vzorek k ochutnání. „Co s tím? Barva a vůně je dobrá, v chuti je ale cítit něco jako olej," říká předseda jednoho ze stolů Lubomír Panáček. S kolegy se shoduje na hodnotě 17,5 bodu.

To je o dost méně v porovnání s takzvaným nultým vzorkem, který vznik smícháním deseti sklenic kysaného zelí a všichni porotci v sále se shodli na 18,4 bodech. „Do finále, kde hodnotí předsedové, postupují všechny vzorky, které jsou lepší, než nulový," podotýká Panáček.

To už ale na stole přistává další sklenice. Bohužel. „To je úplně měkké," rozpačitě prohrabuje zelnou hmotu porotkyně Dana Hlavinková.

Předseda Panáček špatný dojem potvrzuje. „Má to všechny chutě, jen ne zelí. Celkový dojem je špatný," vynáší ortel kolem pouhých patnácti bodů.

Další ze vzorků je na tom o mnoho lépe. „Dal bych trochu více soli, ale je to dobré. A přicházím mu na chuť čím dál tím víc," hodnotí třetí z porotců u tohoto stolu Jiří Gončár. Zelí nakonec jako jedno z mála do finále postupuje. „Loni byly vzorky o něco lepší," konstatuje Panáček.

Ne všichni ale koštují zelí. Hodně návštěvníků si povídá u piva nebo vína a u toho sledují kulturní vystoupení. Dětské soubory právě nahrazuje krojovaná cimbálová muzika Ponava a hodnocení vzorků pomalu končí.

Že se lidé dobře baví je znát také na talířích se specialitami ze zelí. Talíř tam totiž zůstává už jen jediný. „Dámy, dejte si, je poslední a další nebude," volá Hubáček.

A dodává, že hlavní je v tento den zábava. „Je potřeba vše hodit za hlavu a bavit se. Atmosféra tu je fantastická," směje se.

Autor: Petr Jeřábek

31.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Panelová diskuze Deníku Rovnost s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem a pozvanými hosty.
AKTUALIZOVÁNO
3 62

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Rajhrad – Jedině mrtvola v kufru chyběla v seznamu prohřešků řidiči, kterého v neděli pronásledovali policisté. Čtyřiatřicetiletý řidič na sebe upozornil nebezpečným kličkováním ve Vojkovicích. „Vůz se snažili kolegové zastavit, řidič ale jejich pokyny ignoroval a začal ujíždět. Při zběsilé jízdě vysokou rychlostí vjel bláznivě jedoucí šofér několikrát do protisměru a na chodník," popsal událost v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

AKTUALIZOVÁNO

Výstaviště? Přední část se otevře lidem. A vzniknout má i nový pavilon

Brno /ANKETA/ - Výstaviště, které lidé znají nyní, se má brzy změnit. Přední část areálu u hlavního vstupu plánuje město otevřít lidem. A návštěvníci si za deset až dvacet let možná zajdou na výstavu do nového moderního pavilonu. V pondělí zástupci města a veletrhů poodhalili budoucnost areálu. Navíc pozvali na největší letošní akce.

ČSSD chce jihomoravské krajské nemocnice pod jednou organizací

Brno - ČSSD v Jihomoravském kraji chce sloučit devět krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci. Novinářům to v pondělí řekl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). Podle něj se tím ušetří peníze, zjednoduší nákupy a organizace bude silnější pro jednání se zdravotními pojišťovnami. Nemělo by to znamenat odchody zaměstnanců. ČSSD svůj návrh projedná s koaličními partnery a v případě schválení by do roka měla vzniknout studie proveditelnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies