Mach se překlopil na dvoumístném kajaku. „Bohužel už nevyplaval," řekl architekt Jozef Kubín, který s Machem před lety založil architektonickou firmu 1. Černopolní.

Moša a Mach se poznali díky tomu, že architekt navrhoval budovu hudební scény Městského divadla Brno. „Byl to právě on a jeho kolega Jozef Kubín, se kterými jsme si skoro čtyři roky vyprávěli o tom, jak by naše nové divadlo mělo vypadat. Roman navštívil několik předem určených divadel v Evropě a následně pozorně naslouchal nárokům všech zúčastněných od techniků, přes zvukaře a osvětlovače až po režiséry a herce. Každou jejich připomínku zapracovával do konceptu nové budovy," uvedl Moša.

Architekt působil jako instruktor ve vodáckém oddílu KáČaTa. Jeho členové na něho vzpomínají. „Byl to výjimečný člověk. Silný duchem, šikovný manuálně. Těžko za něho budeme hledat náhradu," řekl Machův kolega z brněnského vodáckého oddílu Tomáš Bojda. Mach se podílel i na vedení oddílu. „Do KáČaT zapojil celou svou rodinu," řekl Bojda.

Voda byla Machovou vášní. „Pokud jel pracovně do Ruska, našel si čas i na sjíždění řek. Z cest tvořil videa a fotoreportáže, které nám pak ukazoval a doplňoval je vyprávěním," dodal Bojda.

Brněnská hudební scéna získala ocenění Stavba roku Jihomoravského kraje před sedmi lety. „Na tuto naši společnou práci vzpomínám nejraději," dodal Kubín. Když se později připravovala výstavba golfového resortu Kaskáda, navštívili jeho investoři Mošu. „Ptali se, kdo stavěl naše divadlo a já byl rád, že jsem mohl Romanovu práci dále doporučit," Mach ale myslel i na vodáky. Navrhl slalomový kanál v obci Vír na Žďársku. Druhý jeho kanál bude stát v brněnských Heršpicích. Projekt je zatím v územním rozhodování. Zesnulý architekt navrhl i Aqualand Moravia v Pasohlávkách.