Sedmkrát upadneš, osmkrát vstaň. To bylo životní krédo generála a válečného veterána Miloše Knorra, od roku 2003 čestného občana Ivančic. Předevčírem se však vydal na svou poslední cestu – do vojenského nebe. „Letos v září by se nositel řádu Britského impéria, účastník bojů v Normandii, ale především noblesní džentlmen, dožil devadesáti let,“ poznamenal historik a Knorrův blízký přítel Pavel Paleček.

Místostarosta Ivančic Jaroslav Pospíchal se s Knorrem setkal před pěti lety při předávání čestného občanství. „Celé mládí prožil v Ivančicích. Pamatuji si hlavně jeho lásku k vlasti a touhu nikdy se nevzdávat,“ řekl Pospíchal. V letech 1937 až 1938 absolvoval Miloš Knorr Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě, v říjnu devětatřicátého roku ho při ilegálním pokusu o překročení státních hranic zatklo gestapo.

Tehdejší úryvek z hlášení četnické stanice v Ivančicích popisuje jeho druhý pokus o útěk z vlasti. Ten byl již úspěšný: dne 4. února 1940 se z neznámých důvodů vzdálil z Rakvic, kde pracoval jako obecní tajemník. Toho dne také překročil na lyžích moravskoslezské hranice nedaleko Strážnice a začal psát svoji životní kapitolu, na jejímž konci se stal generálem. Ještě v červenci se stačil přidat ke štábní rotě první československé divize v Anglii, v roce 1943 už sloužil u předzvědného pluku ve funkci velitele čety a zpravodajského důstojníka.

Legendárního vylodění spojenců v Normandii se v první vlně nezúčastnil žádný Čechoslovák, v druhé vlně jediný – Miloš Knorr. Na konci války se s hodností kapitána vrátil do Prahy. Tam pomáhal s organizací převozu bývalých vězňů z koncentračních táborů zpátky do Československa. V létě pětapadesátého roku dostal americké vstupní vízum a natrvalo odjel z Evropy. V New Yorku žil až do své nedávné smrti, přesto se ještě v České republice několikrát objevil.

Československá obec legionářská jej za významný podíl v boji za národní osvobození navrhla do hodnosti majorgenerála ve výslužbě. Při slavnostním aktu v květnu 1995 ho jmenoval tehdejší prezident Václav Havel. A kdy měl generál Miloš Knorr největší pocit zadostiučinění? „Přece když jsem pomáhal druhým,“ říkával tento noblesní džentlmen v uniformě.

Vanda Kratochvílová