Z analýzy vyplývá, že u většiny stran jsou ženy na kandidátkách zastoupené často velmi poskrovnu. Nejvíce, šestnáct, jich kandiduje za sociální demokraty. „Ženy jsou na kandidátkách opravdu málo zastoupené, ale ani opačný stav by nebyl v pořádku. Zastoupení by měla mít obě pohlaví a to na volitelných místech,“ okomentovala Petra Havlíková z hnutí Nesehnutí, která zasedá v Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Některé strany, jako třeba právě sociální demokraté nebo Zelení, mají kvóty pro počet žen na kandidátních listinách. „Ženy ve volbách jsou stejné jako muži. Tedy že do klání vstupují s tím, že chtějí dělat politickou kariéru. Někdy ovšem opravdu mohou fungovat jen jako doplněk do počtu. Když totiž kandidují třeba z pětadvacátého místa, tak je šance na zvolení opravdu nízká,“ uvedl politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Analýza volebních kandidátek.Zdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Volby. Ilustrační fotografie.
Volby: o přízeň voličů se v kraji popere 26 stran, víc než minule

Dalším společným častým jevem nadcházejících voleb jsou kandidující starostové a místostarostové. Nejvíce se jich popere o hlasy voličů za hnutí Starostové a nezávislí, celkem jednadvacet z čtyřiatřiceti kandidátů. „Reputace starostů je obecně dobrá a existuje tak šance, že voliči budou volit strany právě podle toho, kde kandiduje jejich známý starosta,“ vysvětlil volbu kandidátů politolog Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

Všechny velké kandidující strany ovšem spojuje to, že většina jejich bojovníků o přízeň voličů má vysokoškolské vzdělání případně se živí jako lékaři. „Politika je obchod s důvěrou a tu právě lékaři mají. Mohou za to normalizační seriály ze zdravotnického prostředí. Automaticky získávají více důvěry než ostatní povolání,“ přiblížil expert na politický marketing Karel Komínek.

Ilustrační foto.
Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

MICHAL RAPCO
LENKA JEBÁČKOVÁ