Mezi nejčastější předsevzetí patří snaha zhubnout po hodech o vánočních svátcích. Kroky mnoha lidí tak hned v prvních dnech ledna míří i do posiloven. Větší zájem už teď potvrzuje dámské fitness centrum Ladie's gym v Brně. „Máme jednoznačně víc registrací, ale i jednorázových vstupů. Oproti loňskému roku klientky přicházejí dřív. Tehdy tady bylo plno až koncem ledna," porovnala recepční centra Sabina Švestková.

Zájem je podle ní hlavně o lekce pod vedením osobních trenéra. Víc zájemců vyhledává taky lekce kolektivních cvičení, například pilates.

Víc lidí nyní obsazuje posilovací stroje také v centrech Big one fitness. „Někteří dokonce chodili hned po Vánocích a po Novém roce se do cvičení vrhli naplno. V lednu míváme až o patnáct set vstupů víc než v průměrných měsících," poznamenala manažerka Viola Šťastná.

Ne všem lednovým zájemcům o cvičení jejich snaha vydrží. Fitness centra se vyprazdňují už v březnu. Vlastní zkušenost s tím má i Jana Kulhánková. „Každý rok si říkám, že půjdu do sebe. Už několikrát jsem proto začala chodit v novém roce pravidelně cvičit. Nikdy mi to ale nevydrželo. Chyběla mi trpělivost i čas," vzpomněla žena.

O zdraví se ale lidé snaží se začátkem roku pečovat i jinak. Často se snaží skoncovat s kouřením. Do poradny pro zdravou výživu a odvykání kouření v Masarykově onkologickém ústavu chodí právě v lednu zájemců nejvíc. „Nárůst je asi dvacetiprocentní oproti jiným měsícům. I letos už pár lidí přišlo, ale většina toto rozhodnutí odkládá na později. Kromě odvykání kouření radíme taky s hubnutím. Toho využívají lidé častěji," sdělila pracovnice centra Zdeňka Bartošová. Z klientů poradny se škodlivého návyku zbaví asi polovina.

Podle Bartošové je nejdůležitější motivace. To potvrzuje i brněnský psychoterapeut Michal Mynář. „Motivace musí mít hlavně správný základ. Neměla by vycházet ze špatného svědomí, protože pak dlouho nevydrží. Je potřeba mít nějaký promyšlený záměr, kterého se člověk může držet," vysvětlil Mynář. Nenaplnění svých cílů může být pro člověka zklamání. „Hůř se po nich znova začíná," doplnil psychoterapeut.

Pomoct naplnit svá předsevzetí může lidem i moderní technika. „Existuje mnoho aplikací, které je podle potřeby připomínají," radí Mynář.

Mezi předsevzetí patří i snaha naučit se nový jazyk. Víc nových zájemců registrují třeba v Nepustilově jazykové škole v Brně. „Největší zájem je o angličtinu. Mezi novými studenty převažují hlavně ženy," řekla ředitelka školy Sylvie Nepustilová.