Zakázku nedávno zrušili žideničtí radní. „Na základě právních posudků nám to doporučila i firma, která výběrové řízení organizovala," uvedl občanskodemokratický starosta Židenic Roman Vašina. Soutěž pořádala brněnská firma Ikis. Její jednatel Jiří Kudělka nechtěl záležitost komentovat. „Veškeré údaje jsou vázané obchodním tajemstvím," sdělil Kudělka.

V dokumentu, který radnice od firmy dostala, jí společnost radí, aby výběrové řízení ukončila kvůli opakované kritice ze strany jak účastnících se firem, tak i opozice. Tvrdí také, že výběrové řízení je zcela transparentní a nediskriminační.

S tím však nesouhlasí opoziční zastupitel za Top 09 Hlobil. „Jeho podmínky předem vylučují ze zakázky například ty firmy, které nezaměstnávají arboristu. Přitom ve smlouvě o dílo žádná činnost spojená s touto profesí není. Podobných podmínek je tam mnoho," sdělil Hlobil.

Podle něj je dobře, že zakázku zastupitelstvo zrušilo. „Je ale zarážející, že zastavení výběrového řízení navrhla firma, která jej organizuje. Přiznala tím vlastní chybu a radnice by jí neměla zaplatit," tvrdí Hlobil.

Hrozilo zdržení

Starosta Vašina naopak tvrdí, že firma práci odvedla dobře. „Zastavení řízení odhlasovali radní. Společnost nás upozornila jen na to, že jakmile se zakázkou začne zabývat antimonopolní úřad, řízení se protáhne. Navrhla nám, ať zakázku raději vypíšeme znovu, tentokrát podle nedávno schválené novely zákona. V současnosti to zvažujeme," vysvětlil Vašina.

Domnívá se, že kritika zakázky je jen součástí politického boje. „Hlobil už podal neúspěšně několik podnětů k antimonopolnímu úřadu. Měl by si však zamést před vlastním prahem," podotkl starosta.

Židenickým opozičním zastupitelem se totiž nedávno zabývala radnice sousedního Brna-severu. Hlobil tam loni získal zakázku na zpracování posudku týkajícího se stavu bytů. Od odboru, který měl ve své kompetenci tehdejší místostarosta Brna-severu a Hlobilův spolustraník Pavel Wisman. Stejně tak jako několik dalších členů Top 09. „Byly to veřejné zakázky malého rozsahu. Nejednal protizákonně, ale mohl radní upozornit na to, že se jeho kolegové o zakázky hlásí," sdělila tamní starostka Sabina Tomíšková.

Wisman jakékoliv pochybení odmítá. „Do výběrových řízení zveřejněných i na internetu se mohl přihlásit kdokoliv. Nenapadlo mě prověřovat stranickou příslušnost uchazečů. Řízení si navíc organizují vedoucí jednotlivých odborů," vysvětlil Wisman.