Téměř třicet obyvatel Židlochovic vyzpovídala redaktorka brněnského Deníku Rovnost. Stejně jako loni místním nejvíc chybí veřejné toalety. Deník Rovnost se rozhodl pomoct. Pronajme a umístí v centru města mobilní záchod.

Lidé se také bojí, že s nově otevřeným obchodním centrem utichne život na starém náměstí. To a mnoho dalšího bude tématem dnešního dne s Deníkem. Od tří hodin odpoledne mohou lidé přijít diskutovat se zástupci města, zasoutěžit si o auto, poslechnout si hudební vystoupení a popovídat si s novináři brněnského Deníku Rovnost.

„Hodně občanů si stěžuje, že tady nejsou veřejné záchody,“ potvrdila Martina Křížová z informačního centra. Lidé je nenašli ani v novém obchodním centru, které se otevřelo minulý týden v bývalém cukrovaru.

„Obchodní centrum není tak velké, abychom tam stavěli toalety,“ uvedl Pavel Nejedlý z firmy Outulný, která cukrovar opravuje. To nepříjemně překvapilo vedení Židlochovic. „Mysleli jsem si, že tam budou,“ řekl místostarosta Vlastimil Helma. Brněnský Deník Rovnost se proto rozhodl Židlochovickým pomoct. Na celý rok pronajme a do středu města postaví mobilní záchod. „Jsme velmi příjemně překvapení. Do roka by se nám měl podařit problém veřejných záchodů vyřešit,“ oceňuje Helma nápad brněnského Deníku s úsměvem.

Záchody by mohly být například v prostorách cukrovaru, které se budou postupně opravovat. Počítá se s přestavbou filtrační věže a přistavením dvou dalších bloků. „Konkrétní podoba ještě není jasná. K druhé etapě ještě nejsou realizační plány,“ řekl stavbyvedoucí Václav Dřevíkovský.

Někteří občané se bojí, že život města se přesune z náměstí k cukrovaru. „Bojím se, že s otevřením Penny Marketu budou velice ohrožení malí podnikatelé a život na náměstí utichne,“ řekl například zvěrolékař Jindřich Vašák.

Podle opoziční zastupitelky Květoslavy Vašíčkové je pronájem obchodu v nově opraveném cukrovaru pro malé podnikatele velmi riskantní. „Pronajímatel chce vysoké nájemné, podíl na zisku a smlouvu na patnáct let. Pokud ji nedodržíte, pokuta je milion korun,“ povzdychla si majitelka obchodu s obuví na náměstí.

U cukrovaru také vzniklo nové parkoviště, které je na rozdíl od toho na náměstí neplacené. „Bojíme se, že se náměstí vylidní, lidé radši zajedou k cukrovaru, než aby se zdržovali s parkovacím automatem,“ potvrdila Květoslava Vašíčková. Podnikatelé na náměstí proti placenému parkovišti organizují petici.

Židlochovičtí se také strachují, že nové centrum zaplaví prodejny levného oblečení. „Snažím se s pronajímatelem domluvit, aby skladba obchodů byla rozumná,“ přislíbil starosta Jan Vitula.