K projetí dálnice D1 na Vysočině už řidičům nebude stačit pouze dálniční známka. Mezi Humpolcem a Jihlavou musí mít od 1. listopadu do konce dubna i zimní pneumatiky, případně sněhové řetězy. Upozorňovat je na to bude nová dopravní značka. Ta se na dálnici objeví do týdne.

Na poslední chvíli o tom rozhodlo Ministerstvo dopravy, které ještě před několik dny tvrdilo, že na dálnici žádné takové značky nebudou. „Přehodnotili jsme všechny argumenty pro i proti a došli jsme k závěru, že značka na dálnici bude. Hlavním důvodem je bezpečnost. Nemůžeme v tomto směru podporovat pohodlnost řidičů,“ řekl Deníku Jakub Ptačinský z tiskového odboru Ministerstva dopravy.

Řidiči si ale budou muset přibalit na cesty také teploměr, protože nová značka platí při teplotách pod pět stupňů Celsia, na což bude upozorňovat dodatková tabulka. Za nerespektování značky hrozí řidičům pokuta dva tisíce korun a ztráta jednoho trestného bodu.
Komplikace na objízdných trasách

Schválení nového značení překvapilo hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila, který je od začátku ostře proti tomuto kroku. „Budeme na to teprve reagovat. Je to velmi čerstvá informace. Musíme se připravit na to, že řidiči, kteří nebudou po dálnici chtít jet, tak budou sjíždět na silnice nižších tříd, kde může docházet ke komplikacím. Doufám, že ministerstvo má promyšlen i systém informovanosti řidičů, kteří po dálnici pojedou, aby mohli na značku včas reagovat,“ poukazuje na možné problémy hejtman Vystrčil.

Mluvčí Ptačinský tvrdí, že k informování poslouží mimo jiné proměnlivé dopravní značky, které na dálnici upozorňují na různá nebezpečí. „Na variantu případného umístění nových značek byly kraje včas upozorněny,“ podotýká Ptačinský.

A co pro řidiče znamená zimní výbava? Především jde o zimní pneumatiky. Osobní auta musejí mít vzorek nejméně čtyři milimetry na všech kolech. Auta nad tři a půl tuny musejí mít minimální hloubku vzorku šest milimetrů na hnacích kolech.

Podle ministerstva dopravy byl dvaadvacetiki­lometrový úsek na Vysočině vyhodnocen v zimním období jako nejnebezpečnější na celé dálnici. Letos v březnu se tu například stala největší hromadná nehoda, při které se srazilo desítky aut a dálnice byla neprůjezdná celý den.