Když v roce 2010 vedení Brna schválilo oficiální slogan města ve znění Žít Brno, primátor Roman Onderka netušil, že zaplatil šest set tisíc korun za název občanského hnutí, které ho v příštích letech bude usilovně kritizovat. Vedení města si totiž zapomnělo zaregistrovat internetovou doménu se stejným názvem. Koupil ji proto novinář Michal Kašpárek. „Kdyby se někdo z města ozval, rád bych adresu zadarmo převedl na město. Nic se však nedělo," popsal už dřív Kašpárek.

Od roku 2011 se web plní nejrůznějšími satirickými články, které kritizují poměry na magistrátu. A kritizovat je vtipnou formou budou i dál. „Legraci si budeme dělat klidně i sami ze sebe. Konkrétně třeba ze Svatopluka Bartíka, který bude sedět v zastupitelstvu v Brna-středu," smál se jeden z autorů Stanislav Biler.

Podobný názor má i Hollan. „Možná budu terčem článků i já, protože si ze mě dělají legraci už teď. Ale já z nich taky," poznamenal lídr hnutí, který už začal plnit předvolební sliby a zažádal o vydání smluv města. „Kromě toho chci do správy města více zapojit i veřejnost," do­dal.

O tom, kdy se z původní recese stalo politické hnutí, mají členové Žít Brna jasno. „Ve chvíli, kdy nám Roman Onderka nechal letos v únoru zablokovat profil na sociální síti Facebook," řekl Bartík.

Hnutí obratem založilo nový profil s názvem Žít Brno RIP a magistrát kritizovalo dál. O pár dní později navíc vyhlásilo, že se v komunálních volbách bude ucházet o hlasy voličů a zahájilo kampaň. „Nejvíc práce mi dalo udržet značku Žít Brna jednotnou, ale zároveň nechat všem možnost se za ni vyjadřovat, aniž by je někdo ovlivňoval," sdělil tvůrce kampaně Adam Hrubý.

Problémy mělo Žít Brno při sestavování kadidátky v městské části Brno-střed, která vznikla takřka přes noc a na Facebooku ji někteří členové kritizovali.

Někteří lidé mají strach z toho, zda je v hnutí dost odborníků, kteří dokáží město spravovat. „Vtipní jsou dost, ale to k vedení Brna nestačí," vyjádřil obavy třeba Michal Stodůlka.

Podle Bilera s nedostatkem schopných zastupitelů Žít Brno problém mít nebude. „Stačí se podívat, kdo je ve funkcích teď. Lidé z Hollanovy kandidátky budou svoji práci zvládat lépe než třeba náměstkyně pro kulturu Jana Bohuňovská," myslí si. Podobně se na situaci dívá i Bartík. „Většina z nás už se politice věnovala z pozice občanských aktivistů dřív," dodal Bartík.

Politologové se domnívají, že Žít Brno si své voliče získalo především schopností vybudovat si seriózní tvář, aniž by se zřeklo svého původního poslání. „Zároveň staví na tom, že fungovali už před kampaní do komunálních voleb. Aktivisté jako Matěj Hollan dokázali v Brně mnoho věcí změnit a lidé to vidí," zhodnotil například brněnský politolog Pavel Šíma.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
TOMÁŠ KREMR