VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

3.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

Jména vítězů zazněla ve středu na potravinářském veletrhu Salima v Brně. „O první místo ve dvanácti kategoriích usilovalo téměř osmdesát výrobků od čtyřiatřiceti výrobců z celého kraje. Tradičně jako vítězové skončili uzenářství Janíček a Čupa v Židlochovicích na Brněnsku a cukrárna Václava Labského na Náměstí Svobody v Brně,“ shrnul výsledky soutěže Jaromír Musil, ředitel pořádající Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Ocenění Zlatá chuť jižní Moravy si tito výrobci zatím odnesli ze všech ročníků soutěže.

Brněnský cukrář se letos přihlásil se dvěma výrobky, Griliášovým řezem a zákuskem Zebra. Právě ten druhý mu zajistil uznání poroty. „Je to typický letní zákusek se zakysanou smetanou. Střídají se v něm barvy, odtud ten název,“ popsal svoje vítězné dílo Labský. Předností této pochoutky jsou klasické suroviny bez přidání náhražek a barviv.

„Ocenění v této soutěži je zadostiučiněním, dá se dobře využít pro reklamu. Ale těšilo by mě víc, kdyby soutěž byla celostátní,“ podotkl Labský. V klání o nejlepší cukrovinky totiž údajně není velká konkurence. „Kdybychom mohli postoupit do dalších kol a porovnat si dovednosti s cukráři z celé republiky, byla by to výzva,“ dodal vítěz. Za nejlepší označili porotci například taky dárkové balení Dědečkův med z blanenského Včelpo, kysané zelí z Agro Brno – Tuřany nebo bylinkové máslo z mlékárny Olešnice na Blanensku.

Odborná porota vítěze vybrala už v polovině února v brněnské Mendelově univerzitě. Všechny přihlášené výrobky musely splňovat přísná kritéria, rozhodovaly nejen chutě, vůně a vzhledu výrobků, ale taky jeho originality a původu. „Důležité jsou i technologie výroby nebo použité suroviny. Ale taky i působení výrobku na zákazníkovo zdraví, design obalu a dostupnost na trhu, “ přiblížil kritéria ředitel komory Jaromír Musil. Odborníci každý výrobek ochutnali a nejlepšímu z každé kategorie udělili ochrannou známkou Zlatá chuť jižní Moravy.

„Tu si mohou na výrobku ponechat jak dlouho chtějí, jen tam musí uvést rok svého vítězství,“ dodal Musil. Známka je podle něj pro výrobce dobrou reklamou a láká další zákazníky. Souhlasí s ním i Brňanka Zuzana Eliška Veselá. „U jídla vždycky zohledňuji jeho původ a na ochranné známky se dívám,“ prohlásila Veselá.

Nejvíce byly v soutěži jako každý rok zastoupeny masné speciality. „Je to dané zvyky ve stravování v našem regionu. Letos soutěžilo osmadvacet výrobků z masa,“ informoval Musil. O známku usilovaly i pekárenské nebo cukrářské potraviny, rybí pochoutky a výrobky z mléka. Další kategorií byly nealkoholické a alkoholické nápoje s výjimkou vína.

Veškeré potraviny přitom podle pravidel soutěže museli pocházet z Jihomoravského kraje. I nevítězní účastníci, kterým se podařilo splnit kriteria, si odnesli čestné uznání.

Autor: Marija Nobilisová

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies