VYBERTE SI REGION

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

3.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

Jména vítězů zazněla ve středu na potravinářském veletrhu Salima v Brně. „O první místo ve dvanácti kategoriích usilovalo téměř osmdesát výrobků od čtyřiatřiceti výrobců z celého kraje. Tradičně jako vítězové skončili uzenářství Janíček a Čupa v Židlochovicích na Brněnsku a cukrárna Václava Labského na Náměstí Svobody v Brně,“ shrnul výsledky soutěže Jaromír Musil, ředitel pořádající Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Ocenění Zlatá chuť jižní Moravy si tito výrobci zatím odnesli ze všech ročníků soutěže.

Brněnský cukrář se letos přihlásil se dvěma výrobky, Griliášovým řezem a zákuskem Zebra. Právě ten druhý mu zajistil uznání poroty. „Je to typický letní zákusek se zakysanou smetanou. Střídají se v něm barvy, odtud ten název,“ popsal svoje vítězné dílo Labský. Předností této pochoutky jsou klasické suroviny bez přidání náhražek a barviv.

„Ocenění v této soutěži je zadostiučiněním, dá se dobře využít pro reklamu. Ale těšilo by mě víc, kdyby soutěž byla celostátní,“ podotkl Labský. V klání o nejlepší cukrovinky totiž údajně není velká konkurence. „Kdybychom mohli postoupit do dalších kol a porovnat si dovednosti s cukráři z celé republiky, byla by to výzva,“ dodal vítěz. Za nejlepší označili porotci například taky dárkové balení Dědečkův med z blanenského Včelpo, kysané zelí z Agro Brno – Tuřany nebo bylinkové máslo z mlékárny Olešnice na Blanensku.

Odborná porota vítěze vybrala už v polovině února v brněnské Mendelově univerzitě. Všechny přihlášené výrobky musely splňovat přísná kritéria, rozhodovaly nejen chutě, vůně a vzhledu výrobků, ale taky jeho originality a původu. „Důležité jsou i technologie výroby nebo použité suroviny. Ale taky i působení výrobku na zákazníkovo zdraví, design obalu a dostupnost na trhu, “ přiblížil kritéria ředitel komory Jaromír Musil. Odborníci každý výrobek ochutnali a nejlepšímu z každé kategorie udělili ochrannou známkou Zlatá chuť jižní Moravy.

„Tu si mohou na výrobku ponechat jak dlouho chtějí, jen tam musí uvést rok svého vítězství,“ dodal Musil. Známka je podle něj pro výrobce dobrou reklamou a láká další zákazníky. Souhlasí s ním i Brňanka Zuzana Eliška Veselá. „U jídla vždycky zohledňuji jeho původ a na ochranné známky se dívám,“ prohlásila Veselá.

Nejvíce byly v soutěži jako každý rok zastoupeny masné speciality. „Je to dané zvyky ve stravování v našem regionu. Letos soutěžilo osmadvacet výrobků z masa,“ informoval Musil. O známku usilovaly i pekárenské nebo cukrářské potraviny, rybí pochoutky a výrobky z mléka. Další kategorií byly nealkoholické a alkoholické nápoje s výjimkou vína.

Veškeré potraviny přitom podle pravidel soutěže museli pocházet z Jihomoravského kraje. I nevítězní účastníci, kterým se podařilo splnit kriteria, si odnesli čestné uznání.

Autor: Marija Nobilisová

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pozemky bez majitelů získá stát. V kraji jsou jich tisíce

Gólovou přestřelku přineslo utkání sedmnáctého kola hokejové extraligy mezi brněnskou Kometou a Plzní. Hosté drželi s domácím týmem krok, přesto však podlehli 5:8. V dresu hostů se blýsknul čtyřmi góly forvard Dominik Kubalík.

Kometa míří do finiše základní části. Expertům schází větší zarputilost ve hře

Výšlap k nové židenické rozhledně zpestří lidem streetartový umělec Timo

Brno – Výhled na Obřany či Babice nad Svitavou z rozhledny si vychutnají již od podzimu návštěvníci Židenického kopce. Na stavebních návrzích chce radnice městské části spolupracovat se studenty architektury brněnského vysokého učení technického.

Sprosté nadávky řidiči i záchranářům. Strážníci krotili agresivní opilce

Brno – Agresivní chování a hlasité sprosté nadávky dvou mužů zaměstnaly o víkendu brněnské strážníky. Jeden silně opilý muž nadával řidiči nočního autobusu, jiný zase peprná slova adresoval záchranářům, kteří ho přijeli ošetřit poté, co se sám zranil.

Skauti převzali klíče od opravené budovy. V klubovnách už mají teplo

Brno /FOTOGALERIE/ - Dřevěná okna, fasády i nové topení zpříjemní pobyt v klubovnách více než stovce královopolských skautů a pionýrů. Klíče k opraveným domům ve Slovinské ulici jim v pondělí předali zástupci z Úřadu městské části Královo Pole.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies