VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

3.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

Jména vítězů zazněla ve středu na potravinářském veletrhu Salima v Brně. „O první místo ve dvanácti kategoriích usilovalo téměř osmdesát výrobků od čtyřiatřiceti výrobců z celého kraje. Tradičně jako vítězové skončili uzenářství Janíček a Čupa v Židlochovicích na Brněnsku a cukrárna Václava Labského na Náměstí Svobody v Brně,“ shrnul výsledky soutěže Jaromír Musil, ředitel pořádající Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Ocenění Zlatá chuť jižní Moravy si tito výrobci zatím odnesli ze všech ročníků soutěže.

Brněnský cukrář se letos přihlásil se dvěma výrobky, Griliášovým řezem a zákuskem Zebra. Právě ten druhý mu zajistil uznání poroty. „Je to typický letní zákusek se zakysanou smetanou. Střídají se v něm barvy, odtud ten název,“ popsal svoje vítězné dílo Labský. Předností této pochoutky jsou klasické suroviny bez přidání náhražek a barviv.

„Ocenění v této soutěži je zadostiučiněním, dá se dobře využít pro reklamu. Ale těšilo by mě víc, kdyby soutěž byla celostátní,“ podotkl Labský. V klání o nejlepší cukrovinky totiž údajně není velká konkurence. „Kdybychom mohli postoupit do dalších kol a porovnat si dovednosti s cukráři z celé republiky, byla by to výzva,“ dodal vítěz. Za nejlepší označili porotci například taky dárkové balení Dědečkův med z blanenského Včelpo, kysané zelí z Agro Brno – Tuřany nebo bylinkové máslo z mlékárny Olešnice na Blanensku.

Odborná porota vítěze vybrala už v polovině února v brněnské Mendelově univerzitě. Všechny přihlášené výrobky musely splňovat přísná kritéria, rozhodovaly nejen chutě, vůně a vzhledu výrobků, ale taky jeho originality a původu. „Důležité jsou i technologie výroby nebo použité suroviny. Ale taky i působení výrobku na zákazníkovo zdraví, design obalu a dostupnost na trhu, “ přiblížil kritéria ředitel komory Jaromír Musil. Odborníci každý výrobek ochutnali a nejlepšímu z každé kategorie udělili ochrannou známkou Zlatá chuť jižní Moravy.

„Tu si mohou na výrobku ponechat jak dlouho chtějí, jen tam musí uvést rok svého vítězství,“ dodal Musil. Známka je podle něj pro výrobce dobrou reklamou a láká další zákazníky. Souhlasí s ním i Brňanka Zuzana Eliška Veselá. „U jídla vždycky zohledňuji jeho původ a na ochranné známky se dívám,“ prohlásila Veselá.

Nejvíce byly v soutěži jako každý rok zastoupeny masné speciality. „Je to dané zvyky ve stravování v našem regionu. Letos soutěžilo osmadvacet výrobků z masa,“ informoval Musil. O známku usilovaly i pekárenské nebo cukrářské potraviny, rybí pochoutky a výrobky z mléka. Další kategorií byly nealkoholické a alkoholické nápoje s výjimkou vína.

Veškeré potraviny přitom podle pravidel soutěže museli pocházet z Jihomoravského kraje. I nevítězní účastníci, kterým se podařilo splnit kriteria, si odnesli čestné uznání.

Autor: Marija Nobilisová

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
AKTUALIZOVÁNO
2 10

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies