VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

3.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

Jména vítězů zazněla ve středu na potravinářském veletrhu Salima v Brně. „O první místo ve dvanácti kategoriích usilovalo téměř osmdesát výrobků od čtyřiatřiceti výrobců z celého kraje. Tradičně jako vítězové skončili uzenářství Janíček a Čupa v Židlochovicích na Brněnsku a cukrárna Václava Labského na Náměstí Svobody v Brně,“ shrnul výsledky soutěže Jaromír Musil, ředitel pořádající Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Ocenění Zlatá chuť jižní Moravy si tito výrobci zatím odnesli ze všech ročníků soutěže.

Brněnský cukrář se letos přihlásil se dvěma výrobky, Griliášovým řezem a zákuskem Zebra. Právě ten druhý mu zajistil uznání poroty. „Je to typický letní zákusek se zakysanou smetanou. Střídají se v něm barvy, odtud ten název,“ popsal svoje vítězné dílo Labský. Předností této pochoutky jsou klasické suroviny bez přidání náhražek a barviv.

„Ocenění v této soutěži je zadostiučiněním, dá se dobře využít pro reklamu. Ale těšilo by mě víc, kdyby soutěž byla celostátní,“ podotkl Labský. V klání o nejlepší cukrovinky totiž údajně není velká konkurence. „Kdybychom mohli postoupit do dalších kol a porovnat si dovednosti s cukráři z celé republiky, byla by to výzva,“ dodal vítěz. Za nejlepší označili porotci například taky dárkové balení Dědečkův med z blanenského Včelpo, kysané zelí z Agro Brno – Tuřany nebo bylinkové máslo z mlékárny Olešnice na Blanensku.

Odborná porota vítěze vybrala už v polovině února v brněnské Mendelově univerzitě. Všechny přihlášené výrobky musely splňovat přísná kritéria, rozhodovaly nejen chutě, vůně a vzhledu výrobků, ale taky jeho originality a původu. „Důležité jsou i technologie výroby nebo použité suroviny. Ale taky i působení výrobku na zákazníkovo zdraví, design obalu a dostupnost na trhu, “ přiblížil kritéria ředitel komory Jaromír Musil. Odborníci každý výrobek ochutnali a nejlepšímu z každé kategorie udělili ochrannou známkou Zlatá chuť jižní Moravy.

„Tu si mohou na výrobku ponechat jak dlouho chtějí, jen tam musí uvést rok svého vítězství,“ dodal Musil. Známka je podle něj pro výrobce dobrou reklamou a láká další zákazníky. Souhlasí s ním i Brňanka Zuzana Eliška Veselá. „U jídla vždycky zohledňuji jeho původ a na ochranné známky se dívám,“ prohlásila Veselá.

Nejvíce byly v soutěži jako každý rok zastoupeny masné speciality. „Je to dané zvyky ve stravování v našem regionu. Letos soutěžilo osmadvacet výrobků z masa,“ informoval Musil. O známku usilovaly i pekárenské nebo cukrářské potraviny, rybí pochoutky a výrobky z mléka. Další kategorií byly nealkoholické a alkoholické nápoje s výjimkou vína.

Veškeré potraviny přitom podle pravidel soutěže museli pocházet z Jihomoravského kraje. I nevítězní účastníci, kterým se podařilo splnit kriteria, si odnesli čestné uznání.

Autor: Marija Nobilisová

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Otevření kina Art se zpozdí kvůli azbestu. Odstranění vyjde na dva a půl milionu

Výstavba bytů. Ilustrační foto.
3

V Králově Poli přibudou nové moderní byty. I s parkem a vnitrobloky

Obchodování s nezdaněným lihem: odsouzenému propadne 14 tisíc litrů lihu

Brno – Případ patnácti obžalovaných za obchodování s nezdaněným lihem v úterý řešil Krajský soud v Brně. Lihovarníka Štefana Pavlíka odsoudil ke třem rokům ve vezení s podmíněným odkladem trestu na pět let a dohledem. Dále mu udělil zákaz činnosti na tři roky a propadnutí víc než čtrnácti tisíc litrů lihu.

Psa měl na vodítku, ale bez náhubku. Zvíře pokousalo důchodkyni

Brno – Útočícímu psovi se v pondělí odpoledne bránila dvaasedmdesátiletá důchodkyně v jižní části města. Pes byl sice na vodítku, neměl ale náhubek a ženu pokousal.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Jižní Morava - Rozdělat táborák a uvařit si v přírodě při kempování jídlo nebo spustit ohňostroj mohou Jihomoravané opět bez obav. Stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů kvůli suchu i vysokým teplotám totiž v úterý ve dvě hodiny odpoledne jihomoravský hejtman Bohumil Šimek odvolal.

Nebezpečné topoly vykáceli. Nové stromy v ulici nevysadí

Brno /FOTOGALERIE/ - Místo čtyř poškozených topolů u Moldavské ulice v brněnských Bohunicích stojí od minulého týdne pouze jeden z nich. Nechali je vykácet představitelé městské části. Některým z místních se to nelíbí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení