Před volbami demonstrativně pálil před brněnským magistrátem obálky s nápisem korupce. Z korupce také obvinil vysoce postavené členy tehdejšího vedení města v čele s ODS. Ti na něj obratem podali trestní oznámení za pomluvu.

Jiří Zlatuška chce teď, po půl roce na druhé straně barikády, údajně z rozpočtů městských firem statisíce na hloubkové kontroly. To se nelíbí opozici ani koaličním partnerům. Podle Zlatušky ale „kostlivci“ ze skříně postupně vypadávají a padat budou. „Už jsem předal policii materiály, které jsem vytvořil pro městskou radu. V nich jsou důkazy o manipulaci ve výběrovém řízení na opravu vily Tugendhat. A doporučil jsem magistrátu podat trestní oznámení,“ sdělil Zlatuška. Sám ho prý podat nechce, protože brněnský magistrát má větší váhu než soukromá osoba.

Podle Zlatušky jsou v materiálu doklady o manipulaci s cenou za opravu vily, manipulace s konkurzem a důkazy, že nevyhrála nejvýhodnější nabídka. Proč vadí kontroly? Členové ODS neberou Zlatušku vážně a jeho snahy o kontroly kritizují. „Postavil si kampaň na údajné korupci, ale zatím o tom v ruce nemá jediný důkaz. Musí se snažit něco najít,“ komentoval Zlatuškovy snahy o peníze z rozpočtu města na kontroly zastupitel za ODS Petr Paulczyňski.

Tento týden chtěl totiž senátor více než šest set padesát tisíc korun na hloubkový audit v městské firmě Starez Sport, ve které sedí jako předseda představenstva. „Cena je hodně přehnaná,“ reagovali na předložený návrh brněnští zastupitelé a peníze neschválili.

Zlatuška navíc žádostí naštval primátora Romana Onderku, protože návrh v radě předložil za jeho nepřítomnosti. „Ta situace se mi nelíbila,“ uvedl Onderka. Podle informací brněnského Deníku Rovnost se navíc v těchto dnech šíří několika dalšími městskými společnosti zvěst, že Zlatuška chce v každé z nich statisíce z jejich rozpočtu na audity. „Například ve společnosti Technické sítě mají najít milion,“ sdělil vysoce postavený člověk, který si nepřál být jmenován kvůli možným postihům.

Zlatuška něco podobného popírá. „Jsou to výmysly,“ řekl. A kritiku ODS vrací: „Mají prostě pocit, že musí něco schovat. Bojí se, co najdu“ podotkl senátor. Podle politologa z brněnské fakulty sociálních studií Stanislava Balíka ale není hledání nějakých důkazů tak jednoduché. „A kdyby to bylo něco opravdu závažného, za půl roku by to už našel. Půl roku je osmina volebního období,“ uvedl Balík. Podle něj to ale neznamená, že nic najít nemusí.