Tisíce lidí na jednom místě olizující si mastné prsty od langošů nebo lepivé skvrny od vylitého svařáku. I tak vypadají letošní vánoční trhy v centru Brna, a to i přesto, že epidemie žloutenky nepolevuje. „Rád bych si umyl ruce, než začnu jíst, ale stojany s dezinfekcí jsou tady buď rozbité, nebo prázdné. A hledat jiný je v tomhle davu na hodiny," svěřil se Ondřej Kusý, který si v pátek kolem osmé hodiny večer koupil na náměstí Svobody bramborák.

Právě tady má být přitom stojanů na dezinfekci nejvíc. „Na náměstí je těchto stojanů šest. Snažíme se tak minimalizovat riziko nákazy," řekla Gabriela Peringerová, mluvčí turistického informačního centra, které trhy na náměstí Svobody pořádá. V pátek večer ale fungoval pouze jediný. A situace byla stejná i o víkendu.

Marně se Brňané pokoušeli dostat ke dvěma dalším stojanům na čištění rukou. I když přeskočili přes dva rozbité koše, které jim překážely v cestě, nepomohli si. Chyběly náplně. „Já už to vzdávám," zalomil rukama jeden z přítomných.

I na Zelném trhu a Moravském a Dominikánském náměstí, kde jsou dohromady čtyři stojany, si ale lidé těžko udrží hygienický standard, především v podvečer. Stojany jsou totiž opět prázdné. „Dezinfekci do nich doplňujeme jednou denně, zatím jsme žádné stížnosti nezaznamenali. Na Moravském náměstí si lidé navíc mohou umýt ruce i v umývárně s tekoucí vodou," konstatovala mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

Většina lidí ale radši hledá stojan, kde ještě zbyla trocha dezinfekce. „Voda v umývárně je ledová, kdybych si v ní ruce omyla, rozklepala bych se tak, že bych si svařák vylila do rukávu," vysvětlila Jana Kolářová.

Vadí jí i další zařízení na trzích. „Chápu, že je těžké udržet mobilní záchody v nějakém stavu, ale zdá se mi, že tady už to nikdo nemyje. Chybí tam i toaletní papír," postěžovala si Kolářová. Stejně jako desítky lidí se raději řadí do fronty na toalety v McDonaldu na náměstí Svobody.

Přitom epidemie žloutenky Brno trápí už měsíce. Od začátku roku se nakazily přes čtyři stovky lidí. A vánoční trhy jsou pro šíření nákazy ideální. „Další vlna nemoci se tak projeví až okolo Vánoc nebo po nich," varovala dříve vedoucí protiepidemiologického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Okresní města neberou hrozbu žloutenky až tak vážně. V žádném z nich dezinfekční stojany po dobu vánočních jarmarků zatím neplánují. „Rozhodně to ale není špatná myšlenka, zvážíme ji," vzkázal starosta Vyškova Karel Goldemund.

Třeba Hodonínu postačí veřejné toalety s antibakteriálním mýdlem. „Lidi jsme také informovali, aby nezapomínali na prevenci a snažili se svým chováním ochránit proti žloutence," uvedla mluvčí hodonínské radnice Hana Rakusová.

Prodejce na trzích potom kontroluje několik úřadů. Kromě hygieny také Česká obchodní inspekce. „Ještě jsme nedostali jediný podnět, že by se někde na trzích dělo něco nekalého. Inspektoři místo samozřejmě prochází, ale masivně jsme s kontrolami ještě nezačali," uvedl ředitel jihomoravského inspektorátu České obchodní inspekce Karel Havlíček.

Kontrola se nevyhnula například Miroslavu Kubíkovi, který prodává v uzeninách u Tlustých v Lednici. „Řešili ceny, složení výrobků, jestli máme všechno správně popsané. Ptali se také, čím si utíráme prkénka, nože a váhy," popsal kontrolu Kubík.