Kolem své budovy má onkologický ústav momentálně k dispozici necelých dvě stě padesát parkovacích míst. „Dělí se o ně pacienti s personálem," upozornil Žaloudík.

Mnoho aut, která kolem nemocnice stojí, přitom podle něj vůbec nepatří pacientům ústavu. „Stává se nám, že na našich parkovacích místech stojí i ti, kteří s Masarykovým onkologickým ústavem nemají nic společného. Všimli jsme si například auta, které na parkovišti stálo týdny. Odjíždělo přitom jenom na víkend. Nejspíš na hory," poznamenal ředitel.

Myslí si, že se situace navíc od doby, kdy město opravilo nedaleké Vaňkovo náměstí, ještě zhoršila. „Dřív na něm parkovala auta. To teď kvůli novému kruhovému objezdu už není možné," poukázal.

Na problémy s parkováním u nemocnice na Žlutém kopci si stěžují i lidé, kteří ji pravidelně navštěvují. „Sehnat tu místo není žádná legrace. Většinou to po několika minutách vzdám a zastavím dál od ústavu. Do budovy pak dojdu pěšky. Problém ale podle mě mají hlavně starší lidé, kteří třeba tolik chodit nemůžou," sdělila například Brňanka Marie Kulíšková.

Ústav ročně navštíví zhruba dvě stě tisíc lidí a hospitalizuje přibližně deset tisíc pacientů. Dvě stě padesát míst na parkování proto nemůže stačit. Jejich nedostatek by mohl vyřešit parkovací dům. Na ten ale ústav nemá peníze. „Jen těžko dáme ze zdravotního pojištění dohromady stamiliony, které bychom mohli investovat do parkování. Navíc na to ani nemáme místo," vysvětlil Žaloudík.

Může pomoct město

Podle ředitele je možným řešením pronajmutí části Tomešovy ulice. Žaloudík o této variantě plánuje jednat s vedením města.

Kus Tomešovy ulice už ústav od města pronajatý má. „Platíme za to asi sto pade- sát tisíc ročně. Trojnásobně velký úsek by mohl vyjít na necelý půlmilion, což si můžeme dovolit," dodal Žaloudík.

Náměstek brněnského primátora Richard Mrázek, který má oblast dopravy na starost, zatím s Žaloudíkem o možnosti pronájmu nemluvil. „Je to otázka na odbornou diskuzi. Musíme zjistit, zda to lokalita snese. Nejsem ale proti," řekl náměstek.

V Tomešově ulici pod Masarykovým onkologickým ústavem by tak mohlo vzniknout dalších osmdesát míst pro stání. „Pod zemí se tam nacházejí vodojemy a na silnici by se dal udělat pás o délce zhruba sto padesát metrů až po ulici Tvrdého, kde by auta mohla stát. Z hlediska statiky by to podle vodáren neměl být problém," uvedl ředitel Žaloudík s tím, že by měl rád nová parkovací místa ještě letos.

Masarykův onkologický ústav ale není jediný, který má parkovacích stání nedostatek. S podobnými problémy se potýkají i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Vzhledem k tomu, že nemocnice je v centru města, parkovacích míst máme rozhodně nedostatek," potvrdila mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Do budoucna by podle ní nemocnice ráda postavila vlastní parkovací dům. „Zatím nedokážu říct, kdy by to mohlo být. Nemáme na to zatím peníze," informovala Veselá.

Chybí peníze

Parkovací dům v budoucnu vyroste i v areálu Dětské nemocnice, která spadá pod Fakultní nemocnici Brno. „I my máme parkovacích míst pro naše pacienty a návštěvníky málo. Kdy by ale mohl dům začít fungovat, odhadnout nedokážu. Řešíme, kde na jeho stavbu vzít peníze a jak by měl vlastně vypadat. Rozhodujeme se mezi dvěma va-riantami," popsala mluvčí fakultní nemocnice Anna Mrázová.