Vyjít z domu na poslední chvíli a stíhat daný spoj přesně na minutu. Takovou situaci zažívá často mnoho Jihomoravanů. Od třináctého prosince se to už ale nemusí vyplatit. Na celé jižní Moravě se totiž pravidelně zase po roce změní jízdní řády vlaků a autobusů. Kromě drobných posunů odjezdů spojů jich taky několik přibude.

Na trase dlouhé téměř třicet kilometrů z Židlochovic do brněnské Líšně jezdí každý den na lince 151 hned několik spojů. Pro cestu dál po Brně však musí lidé přestoupit na jiný autobus nebo tramvaj. Po třináctém prosinci už to nebude potřeba. „Na konečné linky 151 v zastávce Jírova se autobus změní na linku 202, která pokračuje přes Starou osadu až k vlakovému nádraží v Židenicích. Změna se dotkne většiny vypravovaných spojů," popsal jednu ze změn ředitel společnosti Kordis, která dopravu na jižní Moravě koordinuje, Jiří Horský.

Nová trasa bude podle něj pohodlnější alternativou. To však není jediné vylepšení na lince 151. Mezi zastávkami Šlapanice, Bedřichovice, rozcestí a Podolí bude jezdit více autobusů. To by mělo zjednodušit spojení Podolí a Brna.

Téměř dvě hodiny museli v nepracovních dnech čekat na ranní spoj do Brna lidé v Lelekovicích. Dostat se tak o víkendu do práce byl proto pro mnohé problém. „Mezi sedmou a devátou ranní nejezdilo nic. Lidé proto žádali, aby místo dvouhodinového intervalu byl pouze hodinový," řekl starosta obce Jaroslav Diviš.

Kordis jim proto v novém jízdním řádu vyšel vstříc a zavedl do něj zcela nový spoj. Ten z Lelekovic odjede přesně minutu po půl osmé ráno. Místní však podle starosty trápí také nedostatek míst pro školáky v ranních autobusech v pracovních dnech. „Když nastoupí všichni školáci v Lelekovicích, v České už se tam skoro nikdo nevejde. Už před rokem začalo právě z České jezdit v té době více spojů. Náš problém to však neřeší," postěžoval si Diviš.

Novým prodlouženým nočním spojem se mohou od poloviny prosince svézt lidé z Brna až do Židlochovic. Zajistí to linka 505, která teď však končí už v Rajhradu. Její trasa se tak o víc než šest kilometrů prodlouží.

Nový řád myslí i na turisty. V období od Velikonoc do svátku svatého Václava bude častěji jezdit vlakový Expres Pálava-Podyjí. „Kromě soboty pojede i v neděli a o státních svátcích. Bude tak dostupný cestujícím, kteří chtějí v oblasti strávit víkend, i studentům, vracejícím se v neděli do škol," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Další změnu ocení zejména ti, kteří do Brna dojíždějí z Březové nad Svitavou a pracují na Černovické terase. Vlaky linky R2 budou v ranní špičce zastavovat i v Židenicích, kde mohou lidé snáze přestoupit na vhodný spoj.

Většina linek však bude odjíždět stejně jako doposud nebo se odjezdy změní jen v řádech minut. To se zamlouvá Martině Slezákové, která do Brna dojíždí na vysokou školu. „Nemusím si pamatovat nové časy. Stačí mi vyjít jen o pár minut dřív," dodala.