Tramvajový ostrůvek, který je před Semilassem, hodlají radní přesunout za křižovatku, přes nástupní ostrůvky v Kosmově ulici plánují vést přechod pro chodce. Přestavba má stát pětasedmdesát milionů korun. „Opravy zkoordinujeme také s pracemi, které chystá dopravní podnik,“ uvedl náměstek primátora Petr Hladík.

Dopravní podnik chce v křižovatce vyměnit výhybky a koleje nově uložit na betonové panely. „Při stavbě se výluka dotkne pouze tramvajové linky číslo šest. Pokud bude potřeba výluku rozšířit i na linku číslo jedna, bude to jen o víkendech,“ přiblížila plánovaná opatření mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Muž je přibližně 180 centimetrů vysoký, má štíhlou postavu, světlou pleť a mluví česky. Má oholené vlasy a při obou přepadeních měl na hlavě černou kšiltovku.
Muž se zbraní přepadl pošty v Brně a Mutěnicích. Z místa po loupeži ujel taxíkem

Přestavby tratí⋅ Stavba v Plotní začne v září, dělníci přeloží tramvajovou trať z Dornychu.
⋅ Před Semilassem mají stavaři přesunout zastávku, rozšířit chodník a u zastávky v Kosmově ulici zřídit přechod.

Jiná přestavba potrápí Brňany už od půlky září. Dělníci začnou pracovat na přeložení tramvajové trati do Plotní ulice.

Brněnští radní ještě nemají vybranou firmu, která trať přesune. V úterý ovšem schválili vyhlášení druhého kola výběrového řízení, kam postoupily dvě společnosti. „Účastníci řízení předloží nabídky. Na přelomu srpna a září chceme vybrat vítěznou firmu a v druhé polovině září stavět. Počkáme ale na dokončení současné výluky na železnici. Harmonogram prací koordinujeme i s pracemi Ředitelství silnic a dálnic a Brněnských komunikací v Hladíkově ulici,“ popsal další postup náměstek primátora pro investice Richard Mrázek.

Přeložením tratě do Plotní ulice chtějí radní zvýšit kapacitu křižovatky Dornychu a Zvonařky, kterou v současnosti projíždějí tramvaje. Od stavby si slibují i zklidnění Plotní ulice, kde je nyní hustý provoz od aut jedoucích na jih města. Zároveň se tramvaj přiblíží k autobusovému nádraží Zvonařka či případnému vlakovému nádraží v poloze u řeky.

Stavba, která má trvat dva a půl roku, ovlivní už od svého začátku hromadnou dopravu. „Tramvaje linky dvanáct budou končit na Zvonařce. Změní se také trasy autobusů, které pojedou nově Plotní ulicí,“ uvedla mluvčí Lukšová.

Přesun tramvajové tratě je jedním z takzvaných strategických projektů města. Mezi další patří třeba výstavba tramvajové tratě do kampusu, postavení Janáčkova kulturního centra nebo znovuzprovoznění tramvajové trati do Holzovy ulice v Líšni.

Ilustrační foto.
Filmaři v Brně? Do města a na jižní Moravu je nově mají lákat i dotace