Na funkcionalistické domy významných architektů i památky po středověkých stavitelích láká Brno ročně stovky turistů. A také studentů, kteří se ve městě prezentujícím se jako město architektury chtějí vzdělávat pro budoucí kariéru v tomto oboru. Nyní ale fakultu architektury Vysokého učení technického, kam tito studenti míří, rozdělují spory mezi některými pedagogy. Kritizují postupy děkana Jana Hrubého.

K odchodu z postu jej v otevřeném dopise vyzval bývalý děkan brněnské architektury Ivan Ruller. „Doporučuji vám, abyste zvážil další působení ve funkci děkana a svojí abdikací umožnil rektorovi, aby po zvážení celé situace, rozhodl o nastoupení cesty k renesanci naší dříve vysoce kvalitní školy," napsal.

Chování děkana přitom označil za metody totalitního charakteru. Informaci jako první přinesla Mladá fronta Dnes.

ZMĚNY NA KATEDŘE

Hrubý po svém nástupu do funkce před dvěma roky začal postupně měnit organizaci katedry. Změny vyvrcholily až výpovědí pro některé kantory, kteří se změnami nesouhlasí.

Jako důvod uvedl děkan nadbytečnost jejich pozic. „Architekt nemůže naplno učit a zároveň vést vlastní kancelář. Dlouhodobě chci změnit a zlepšit způsob výuky na katedře, spolu s tím přivést i nové vyučující. Změny jsou součást tohoto plánu," odvolal se Hrubý na vlastní dlouhodobou koncepci.

Letos na jaře se přitom sám jmenoval například do čela Ústavu navrhování. Na to ale podle vypsaných kritérií nemá nárok. Podle Rullera tím ohrožuje výuku. „Není mi jasné, jak za této situace hodláte zajistit přednášky architektonické typologie ateliérů nebo vedení diplomových prací," uvedl Ruller.

Obavy o své studium mají i někteří studenti. Na podporu kantorů, které Hrubý vyloučil, proto sepisují petici. „Z fakulty odcházeli profesoři už ve školním roce. Jejich hodiny i studenty si pak museli rozdělit ostatní vyučující na úkor vlastního času a práce. A po tom všem končí pracovní poměr dalším skvělým architektům," kritizovala studentka architektury Katarína Poláková, která petici podepsala.

Poměry na fakultě architektury se zabývá už i rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek. Kvůli sporům se i osobně účastnil zasedání fakultního akademického senátu. „Sbíráme informace o personálních změnách a analyzujeme jednotlivé postupy organizačních změn. Do tří týdnů dostaneme první výsledky. Teprve potom bude možné případně podniknout nějaké kroky. Věcí se zabývá rovněž právní odbor školy," sdělil rektor.

ROZPOLCENÝ SENÁT

Názor na situaci fakultní senát rozpoltil. „Je rozdělený na dvě poloviny s jedním nerozhodným hlasem ve středu," popsal situaci jeho člen architekt Jan Mléčka.

Děkan Hrubý se do funkce dostal před dvěma lety, když ve výběrovém řízení nenašel protikandidáta na funkci. Před ním senát zvolil bývalého šéfa Domu umění Rostislava Koryčánka. Ten ale po dlouhém váhání rektora nad jeho jmenováním, zvolil raději práci v Moravské galerii. Některým architektům v čele s Rullerem tehdy vadilo, že Koryčánek není vzděláním architekt ale historik umění.