ICRC, které se zaměřuje na oblasti neurologie a kardiologie, má zatím víc než třicet partnerů. Spolupráci v příštím roce nově rozšíří do dalších evropských států. „Už jsme jednali s University College London nebo univerzitou ve švédském Lundu," uvedl slovinský ředitel centra Gorazd Bernard Stokin.

Jeho vedení se v únoru setká i s představiteli Mayo Clinic, kde proberou další směry společných výzkumů, a to až do roku 2020. Právě nejprestižnější vědeckou nemocnici na světě vždy prosazoval současný koordinátor spolupráce Kára. Podle něho nové plány centra vedou k jejímu oslabení, s čímž nesouhlasí. „Dojde k porušení základních principů, na kterých projekt ICRC vznikl, a které se v praxi ukázaly jako úspěšné," uvedl.

Právě proto z centra odchází. „Mezi novým vedením na straně jedné a řadou členů odborných týmů, včetně mě, na straně druhé, existují dlouhodobě rozdílné názory o koncepci a prioritách," podotkl.

ICRC
- mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) spadá pod Fakultní nemocnici u svaté Anny
- hledá nové metody, technologie a léky pro prevenci, diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a neurologických ne­mocí
- propojuje lékařský výzkum 
s klinickou péčí
- pracuje v něm 260 odborníků
- na období 2011 až 2015 má rozpočet 4,5 miliardy korun
- peníze dávají ministerstva školství a zdravotnictví, Jihomoravský kraj a Evropská unie

Centrum klinice Mayo ročně posílá přes dva miliony amerických dolarů. Podle Káry se díky tomu může například podílet na vývoji nových katetrů pro diagnostiku a léčbu závažných onemocnění mozku. „Jde o špičkové technologie, ke kterým by naši vědci a lékaři jinak nikdy nezískali přístup. Bez pomoci Mayo Clinic by ostatně ani projekt ICRC nikdy nevznikl," poznamenal.

Podle ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, pod kterou centrum spadá, nejsou ale současné podmínky smlouvy pro českou stranu výhodné. „Proto diskutujeme o změně. V jednom z výzkumných programů nám Američané dokonce sami navrhli snížení plateb o třicet procent," řekl Martin Pavlík s tím, že dosavadní spolupráci přerušit nechce.

Kromě koncepčních změn vedení přetvoří i výzkumné týmy. Dosud se dělily na neurologické, kardiologické a aplikované. Teď je víc oddělí, aby bylo jasné, jak ve své práci pokročily. „Navrhli jsme směry výzkumů, které budou nejen přínosné, ale také dostanou větší naději na získání grantů z mezinárodních zdrojů," uvedl Stokin.

Příští rok zároveň centrum některé patenty a výsledky výzkumů uvede do praxe. „Jde převážně o nové nebo vylepšené diagnostické metody a zařízení. V programu Kardiovize Brno 2030 sledujeme víc než tisíc Brňanů a vyhodnocujeme, jaký vliv má jejich životní styl na zdravotní stav, hlavně na oběhovou soustavu," informoval Stokin. Cílem programu je, aby se Brno díky preventivním opatřením stalo zdravějším městem.

Vedení ICRC také plánuje přilákat další vědce ze zahraničí. „V prosinci nastoupila například Viola Galligioniová z Itálie jako vedoucí animálního centra," dodal Stokin. Na klinice pracuje přibližně 260 odborníků, například ze Španělska, Portugalska, Maďarska nebo Indie a Chorvatska.