Zvolili si jednodušší úroveň maturitní zkoušky, i když byli jedničkáři. Přesto neuspěli. Proto zaslali přes šest set stížností k jihomoravskému krajskému úřadu, a dokonce podali dvě žaloby ke Krajskému soudu v Brně. A někteří se dočkali lepší známky.

„Bylo to jen divadlo, které málokoho motivuje k dalšímu studiu," popsal pocity loňských brněnských maturantů Jonáš Holcner. Špatné nastavení zkoušek připustil i ministr školství. Sněmovna proto na konci září schválila změny státní maturity.Největší z nich je zrušení dvou úrovní náročnosti, ze kterých si studenti vybírali. „Maturitní zkouška bude mít nadále společnou, neboli státní část, ale ta bude mít od roku 2013 jen jednu úroveň. Nebude tedy žádné dělení na základní a vyšší úroveň jako v uplynulých dvou letech," vysvětlil ministr školství Petr Fiala, který novelu předložil.

Všichni budou skládat zkoušku z českého jazyka. Jako druhý předmět si vyberou matematiku nebo cizí jazyk. Kromě státní části bude zachovaná profilová část, kterou škola připravuje sama.

Brněnští studenti změnu vítají. „Jsem ráda, že si nebudu muset vybírat z více úrovní. Kdybych si zvolila těžší variantu a pak maturitu nezvládla, tak bych si to vyčítala," řekla například Jana Kyzlinková. Souhlasí s ní i studentka Tereza Koupová. „Rozdělení na dvě úrovně je k ničemu. Nikoho nezajímá, jestli jsem zvládla lehčí, nebo těžší úroveň," myslí si Koupová.

Na to poukázal také ředitel střední průmyslové školy chemické v Brně Vilém Koutník. „Původním záměrem byla snaha docílit, aby vysoké školy braly ohled na to, jakou úroveň si student zvolil. Školy to ale neřeší," upozornil Koutník. Dodal, že studenti si většinou volili lehčí úroveň. „Tu těžší si loni vybralo asi deset procent maturantů. Byla to však pouze jejich ambice. Jinou motivaci pro tuto volbu neměli," vysvětlil.

Se zrušením několika obtížností ale nesouhlasí například ředitel brněnské střední školy strojírenské a elektrotechnické Roman Moliš. „Mám pocit, že žákům se stále ustupuje. Klidně by mohly být i tři úrovně," myslí si Moliš.

Za zcela zbytečné považuje státní maturity ředitelka Gymnázia Elgartova Petra Šperková. „Srovnávání studentů gymnázií a odborných středních škol je podle mě nesmyslné," sdělila Šperková. Přesto ji zrušení dvou úrovní zkoušky mrzí. „Když bude stejná úroveň pro gymnázia i ostatní školy, nebude to gymnazisty vybízet k vyšším výkonům," upozornila.

Změny v podobě maturit se týkají také hodnocení státní části. Zkouška z českého jazyka a literatury bude mít stále tři části. Didaktický test bude stejně jako loni centrálně zadávat i hodnotit Cermat. Ale písemnou práci i ústní část zkoušky má hodnotit škola.

Novela, kterou na konci září schválila sněmovna, ještě musí projít senátem a musí ji podepsat prezident.

Státní maturity

– poprvé je studenti skládali v roce 2011
– v roce 2012 několika­násobně přibylo neúspěšných studentů
– na jihu Moravy poslali meturanti 622 stížnosti ke krajskému úřadu, změněné známky se dočkal každý desátý
– maturanti si stěžovali na přísné hodnocení slohových prací z češtiny a na příliš obtížnou těžší variantu zkoušky z matematiky
– dvě brněnské studentky dokonce podaly žalobu ke krajskému soudu, jedna uspěla
– zkoušky sestavovala i hodnotila společnost Cermat
– špatné nastavení maturit připustil i ministr školství Petr Fiala, v červnu proto odvolal ředitele Cermatu a nařídil audit zkoušek
– na základě auditu navrhl úpravy státních maturit
– novelu na konci září schválila sněmovna