VYBERTE SI REGION

Zmrzlina v Brně: špatná hygiena

Brno - Lahodná zmrzlina. To je zřejmě nejpříjemnější osvěžení při procházce rozpálenými brněnskými ulicemi.

4.8.2008 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

V centru města nabízejí prodejci zmrzlinu prakticky všude. Brněnský Deník Rovnost proto spolu s Michalou Šťávovou ze Sdružení obrany spotřebitelů otestoval brněnské zmrzlináře.

Testovací tým se zaměřil na teplotu, vymývání kleští na zmrzlinu, používání rukavic nebo ubrousků, pevnost zmrzliny a také na vydání účtenky.
Bez chyby prošla testem jen jediná prodejna: U Čtyř mamlasů na náměstí Svobody. „Největším hygienickým prohřeškem bylo to, že prodejci sahali na kornoutek zmrzliny rukama bez rukavice nebo ubrousku. Nebo nevymývali kleště na zmrzlinu,“ vypočetla Šťávová po testu dvanácti prodejen v centru Brna.

Jeden z prodejců dokonce porušil naprosto vše, co mohl. „Bylo to v prodejně Caffe Casa Mia v obchodním domě Tesco Dornych. Prodavač bral kornoutek zmrzliny holou rukou. Tedy špinavou od peněz. Kleště umýval špatně, protože kopeček měl příchuť jiných zmrzlin. A ke všemu jsme dostali zmrzlinu, která byla rozteklá,“ uvedla Šťávová.

Zmrzlinu s příchutí těch, které si objednali zákazníci před ním, dostal testovací tým i v Kobližné nebo Orlí ulici. Podle hygieničky Laštovičkové jsou v tomto případě největším problémem lidé. „Voda, ve které se kleště umývají, by měla být čistá. Je ale logické, že ji prodejce nemůže vyměňovat po každém kopečku,“ dodala Laštovičková.

Holýma rukama


Kromě prodejny v Tescu brali prodavači kornoutek holýma rukama i v dalších čtyřech prodejnách. Soudní znalec v oboru potravinářství Jaroslav Horký však upozorňuje, že prodavač by na kornoutek rozhodně takto sahat neměl. „V momentě, kdy si prodávající neumyje ruce po toaletě, je zde velké riziko fekálně-orálního přenosu. Nejčastěji potom hrozí průjmová onemocnění, úplavice, ale i žloutenka,“ vysvětluje Horký.

Zkušenosti se střevními potížemi má i Petr Maliňák z Brna. „Dal jsem si zmrzlinu v Josefské ulici. Byla rozteklá, ale bylo mi líto ji vyhodit. Potom jsem však doma málem nestihl doběhnout na záchod. Měl jsem pak celý den průjem,“ popsal Maliňák.

Zmrzlina by podle nařízení Evropského parlamentu a Rady o hygieně potravin neměla být chladnější než minus osmnáct stupňů. „A na druhé straně by neměla mít víc než minus osm,“ uvedla vedoucí odboru oddělení výživy Jana Laštovičková.

Všechny prodejny zmrzliny teplotní hranici alespoň podle slov prodejců splnily. „Většina z nich uváděla minus patnáct až minus osmnáct stupňů Celsia, v některých případech to však zjevně nebyla pravda,“ podotkla Šťávová.
Minimálně ve dvou prodejnách totiž zmrzlina vyloženě tekla.

Autor: Barbora Kurcová

4.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: zranilo se pět mladých lidí, nezletilou dívku převezli na ARO

Lomnička – Pět zraněných mladých lidí, taková je bilance dopravní nehody ze čtvrtečního rána za obcí Lomnička na Brněnsku. Srazilo se tam nákladní auto s osobním. „Nejvážněji se zranila nezletilá dívka, která utrpěla vážný úraz hlavy. Záchranáři jí poskytli kompletní přednemocniční péči a na řízené ventilaci ji převezli na ARO do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies