VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlináři zahájili sezonu

BRNO - S postupujícím jarem rozkvétá v brněnských parcích stále více stromů a v ulicích města rozkládá své stánky víc a víc zmrzlinářů.

13.4.2007
SDÍLEJ:

Rostoucí teploty lákají ke koupi chladivé zmrzliny.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Zatímco v zimě si chladivou pochoutku koupilo snad jen pár otužilců, nyní se počty milovníků zmrzliny zvyšují. Prodejcům studených sladkostí ale začne nejrušnější sezona zhruba za měsíc.

„Dá se říct, že nejlepší měsíce jsou pro zmrzlináře květen a červen. Pak lidé odjíždějí na dovolené a tržby jdou nahoru až koncem prázdnin,“ řekl Drahoš Hvězda ze Společenstva cukrářů České republiky. Zmrzlináři ale mohou nerozhodným lidem připravit horké chvilky. Milovníci zmrzliny se totiž musí rozhodovat, zda si dají točenou nebo kopečkovou a také jakou příchuť. Točené zmrzliny dostane zákazník více, ale její prodejci nenabízejí takový výběr druhů jako u kopečkové zmrzliny.

Například v brněnské Hvězdově cukrárně na Mendlově náměstí si mohou milovníci osvěžující pochoutky vybrat až z pětašedesáti druhů. Ale mlsálkové si zde na své přijdou až od poloviny dubna. Bohatou nabídku kopečkových zmrzlin mají i podniky v centru Brna. V průměru nabízejí kolem dvaceti druhů příchutí. „Ale není problém jich vyrobit třicet nebo čtyřicet,“ řekl k tomu Petr Kaňa, vedoucí cukrárny Aida v Kozí ulici. V Brně se nejvíce prodávají zmrzliny s „klasickými“ příchutěmi, jako jsou vanilková, čokoládová a také ovocné zmrzliny.

„Teď jsou ,mléčné’ dny, lidé hodně kupují zmrzliny, jako třeba kávovou nebo jogurtovou. Ale čím je tepleji, tím více jdou na odbyt zmrzliny s ovocnou příchutí,“ řekl Ruždiu Vehap, výrobce italské zmrzliny z kavárny Adria v Masarykově ulici. Lidi, kteří mají chuť na zmrzlinu, ale může odradit její cena. V Brně se pohybuje kolem deseti korun za kopeček. U točených zmrzlin je to kolem patnácti korun. Oslovení prodejci ledové pochoutky se tuto cenu snaží udržet.

„Cenu zmrzliny totiž určuje nejen cena surovin, ale i náklady na skladování nebo na platy pracovníků. Teď je všechno mnohem dražší. Já si ještě pamatuji dobu, kdy jsme na počátku devadesátých let v Orlí ulici prodávali zmrzlinu za korunu,“ posteskl si Kaňa. Podle Drahoše Hvězdy je ideální cena za kopeček zmrzliny od šesti do deseti korun. „Důležitá je ale i obchodní politika prodejce. Záleží na něm, jestli chce prodat čtyřicet porcí po dvaceti korunách nebo dvacet po sedmdesáti,“ řekl.

O zdraví se náruživí konzumenti zmrzliny příliš obávat nemusejí. „Zmrzlinu kontrolujeme nejčastěji v letních měsících, ale za posledních pět let jsme nezaznamenali nějaké hromadné onemocnění ze zmrzliny,“ řekla Jana Laštovičková, vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice. Podle ní je nejdůležitější, jak se zmrzlina připravuje a také to, jak se pak prodejce ke zmrzlině chová.

13.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hromadná nehoda na dálnici D1. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Hromadná nehoda blokuje D1 u Podolí. Ve směru na Vyškov se tvoří kolony

Zajímavé klasické škodovky, které zrovna hledají nové majitele.
AUTOMIX.CZ
30

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Celníci v Brně zabavili třicítku nelegálních automatů

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Desítky nelegálních hracích automatů a pětatřicet tisíc korun zabavili celníci ve čtyřech kontrolovaných hernách v noci na čtvrtek. „Akci předcházela důkladná příprava, díky které bylo možné zasáhnout na všech místech současně,“ uvedla v pátek mluvčí brněnských celníků Lada Temňáková.

VIDEO: Na prodavačku v zastavárně mířil zbraní. Lupiče hledá policie

Brno – O pomoc s případem přepadení zastavárny ve Štefánikově ulici prosí Brňany kriminalisté. V pátek zveřejnili záběry loupeže.

Horňácké slavnosti slaví 60 let. Festival v Brně připomene Mendela

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Pestrost lidových krojů, bohatý program, místní speciality od pečených až po tekuté a pohostinnost regionu na úpatí Bílých Karpat. To všechno nabízejí Horňácké slavnosti. Festival letos okoření oslavy šedesáti let od založení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení