Rychlé vysazení dítěte u školy či kamaráda na nádraží. K tomu mají sloužit krátkodobá parkovací stání Kiss and Ride, v překladu Polib a jeď. Zatím ale značky způsobily hlavně zmatky.

První stání označené písmeny K+R zřídilo Brno u hlavního nádraží. Původní dvě místa se časem rozšířila o další dvě, která lidé sdílejí s taxikáři. Značení však není zcela jasné. „Hlídka se zde řídí současným značením. Jako parkování Kiss and Ride tedy vnímáme pouze první dvě stání," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Upravit značení a zabránit nejasnostem se město chystá v nejbližší době.

Taxikáři v současnosti blokují i jasně označená místa zmíněného typu. Pokud včas odjedou, je ale podle strážníků vše v pořádku. Ghanem ujistil, že strážníci dodržování doby stání kontrolují a řidiči ji prý nepřekračují. „Míst využíváme, ale hlídáme si povolených pět minut," řekl Rovnosti taxikář, který si nepřál být jmenován.

Kiss and Ride
- Značka K+R neboli Kiss and Ride (Polib a jeď) začala platit v roce 2010.
- Původně měla sloužit jen u zastávek hromadné dopravy.
- Podle vyhlášky z roku 2015 značka označuje parkoviště, na kterém lze zastavit jen pro vystoupení a nastoupení lidí.

Nejasný počet míst na nádraží není jediný problém. Řidiči často totiž nerozumí ani značce. „Vůbec nevím, co má znamenat," přiznal třeba Rostislav Jančík. Nevěděl ani, co znamená pojmenování Kiss and Ride.

Podobně na tom byli i dva studenti Daniel Toman a Kristián Pacejka. „Rozhodně bych si zde netroufl zaparkovat," uvedl Pacejka.

Dalším lidem osloveným redaktory neobjasnil funkci značky ani překlad názvu značky Polib a jeď. Podle ministerstva dopravy ale jinou značku použít nelze. „Značka se používá proto, že jsme signatáři Vídeňské úmluvy o dopravním značení. Použití jiných značek by zmátlo cizince," vysvětlil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. Podle něj je důležité, aby význam značek vysvětlovali zástupci města.

Brno ovšem podobnou osvětu nechystá. „Značka se v České republice objevuje už šest let a řidiči se ji postupně učí. Povědomí o ní bude určitě stoupat, když se začne v Brně vyskytovat častěji," myslí si náměstek primátora Richard Mrázek.

Magistrát ve spolupráci s městskými částmi značkami Kiss and Ride osazuje zejména místa u základních škol, kam rodiče vozí své děti. U nich zatím od ledna vznikla dvě taková stání. U Základní školy Sirotkova a na Bakalově nábřeží. „Dopravní situace před školou už byla neúnosná, takže jsme za nová místa rádi," sdělila zástupkyně ředitele školy Sirotkova Marcela Cvrkalová.

Další školy na značku teprve čekají. Například na Mendlově náměstí pro ni zatím není místo. „Na řadě míst je nutné změny sladit s připravovanými stavebními úpravami," vysvětlila Zuzana Taušová z magistrátu.

Míst, kde město o značce uvažuje, je zatím šest. Na dalších deseti by mělo vzniknout takzvané pseudo kiss and ride parkoviště. Tedy stání, které nesplňuje podmínky pro toto označení, ale bude se ho využívat stejným způsobem.

TOMÁŠ HAVLÍK