Ve Francii se přesně před čtyři sta pěti lety narodil Louis Raduit de Souches, vojevůdce a velitel obrany Brna, který na začátku své kariéry působil ve švédské armádě. Sobotní den oslav připadá na výročí o pět let mladšího švédského polního maršála Lennarda Torstenssona, původně pážete u švédského královského dvora.

Přestože převaha švédských vojáků byla téměř dvacetinásobná, podařilo se před nimi Brno obhájit. Zásluhu na tom měly i značné znalosti švédské vojenské taktiky de Souchese. „Věděl, že Torstenson dá nejprve příkaz k zapálení města, proto nechal strhnout domy. Mládež, která nemohla ještě bojovat, pak vypálené hořící věnce ještě zalévala džbery s vodou," řekla historička Milena Flodrová.

Od mládí Torstenson trpěl dnou a těžkým revmatismem. Jeho zhoršující se zdravotní problémy mohly být podle některých i příčinou, proč nedokázal Brno dobýt.  „Měl například speciální vypolstrovaný vůz, aby ho cesty po našich špatných silnicích tolik nebolely," uvedla Flodrová. Dodává, že jeho nemoc ale výsledek dobývání zřejmě neovlivnila.

Torstenson očekával, že dobytí Brna, které začalo třetího května 1645, se povede do čtyř dnů. Poté chtěl teprve pokračovat na Vídeň. „Nemohl nechat nedobyté Brno za zády svého vojska, které by je mohlo napadnout," dodala historička. Původně krátce zamýšlené obsazení města se ale protáhlo na téměř čtyři měsíce.

Podle pověsti Brňané porazili švédskou armádu odzvoněním poledne na kostele svatého Petra a Pavla v jedenáct hodin. Torstenson totiž údajně prohlásil, že pokud nenapadne město do dvanácti hodin, odtáhne se svým vojskem pryč. Pravdou ale je, že byli švédští vojáci do večera odvážnými Brňany odraženi.

De Souches nejenže bránil město, ale bojoval i o svůj vlastní život. „Ve Švédsku byl Francouz odsouzen, protože utekl z jejich armády. Byl na něj vydán zatykač a kdo ho našel, mohl ho zabít," dodala Flodrová.

Dny Brna

Dny Brna, které připomíná hrdinství jeho občanů, potrvají ode dneška do nedělních dopoledních hodin. „Tyto oslavy jsou snad nejdůležitějším svátkem Brna, které samozřejmě nemohou být bez vojáků v uniformách," uvedl člen šermířské Společnosti 1645 Radim Dufek. Samotnou bitvu o Brno předvedou vojáci v bitevní ukázce boje o Špilberk v sobotu odpoledne, kam dojde průvod vojsk městem z Radnické ulice.

Tak jako loni bude i letos vydávat v sobotu orloj na náměstí Svobody černé skleněné kuličky, které budou vylívat alchymisté předešlý večer v Labyrintu pod Zelným trhem. „Kuličky mohly podle námi vypůjčené legendy rituálně zabít Torstensona, který nebyl nikdy zraněn. Měly se vylít právě v předvečer bitvy," uvedla ředitelka Turistického informačního centra Brna Petra Kačírková.

Statečnost studentů, kteří bránili Brno, nově připomene verbířský stan na Moravském náměstí. „Velmi se mi líbí nápad, že si tu děti budou moct vyzkoušet výcvik se zbraní. Zvlášť, pokud se opravdu budou moci alespoň z části zúčastnit bitvy o město," řekla Brňanka Jana Nováková.

LUCIE SCHOVANCOVÁ