Už od třicátých let minulého století platilo, že když se Brňané vypraví do cukrárny U Čtyř mamlasů, zavedou je kroky na náměstí Svobody. Od začátku tohoto týdne však na stálé adrese najdou pouze prázdné výlohy.

O své oblíbené zákusky však lidé nepřijdou. Cukrárna se přestěhovala do nedaleké Minoritské ulice. Může za to příliš vysoký nájem. „Nový majitel koupil prostory v dražbě za poměrně vysokou cenu. Aby se mu investice vrátila, jeho vize byla, že bude vybírat čtyři sta tisíc měsíčně. Takovou nemám ani měsíční tržbu," vysvětlil majitel cukrárny Václav Labský.

Smlouvu s novým majitelem domu navíc uzavřel jen na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní dobou. „Pořád by mi hrozilo, že budu muset narychlo odejít," zdůraznil Labský.

U Čtyř mamlasů
Novorenesanční měšťanský dům U Čtyř mamlasů stojí na náměstí Svobody od roku 1902. Svůj název dostal podle čtyř monumentálních mužských soch antických Atlasů, jejichž jména se pravděpodobně časem zkomolila. Cukrárna sídlila v přízemí domu od roku 1933.

Více než rok proto hledal náhradní místo. Nakonec se rozhodl přesunout cukrárnu do prostor bývalého kláštera v Minoritské ulici. Dorty a zákusky však stále vyrábí na staré adrese na náměstí Svobody. V budoucnu by však chtěl přesunout i výrobnu. „Ideální by bylo mít výrobnu hned u cukrárny. To však na nové adrese nejde. Na náměstí Svobody dlouho zůstat nechci. Poohlížím se proto po něčem novém," poznamenal Labský.

Kvůli změně adresy chce taky nepatrně změnit název. Do Minoritské ulice už budou lidé chodit do cukrárny Od Mamlasů. Původní nabídku zákusků a dortů chce zachovat. „Bojím se však, že budu muset nepatrně zdražit, aby se mi vrátily náklady na stěhování a úpravu nových prostor," posteskl si majitel cukrárny.

Kdo zaplní původní prostory na náměstí Svobody, ještě není jasné. Místnosti v novorenesančním měšťanském domě zatím zůstávají prázdné. „Dostali jsme několik nabídek od nadnárodních společností, které chtějí místo využít v oboru obchodu, služeb nebo gastronomie," uvedl Martin Kriak, zástupce společnosti Masada, která prostory vlastní.

Zdůraznil ale, že rozhodně chtějí zachovat historický ráz domu postaveného na začátku dvacátého století. Podle toho také vyberou nového nájemníka. Šetrně chce firma spolupracovat i při rekonstrukci interiéru. „Dům má výjimečného ducha, o kterého bychom neradi přišli. Rekonstrukce je ale nutná. Delší dobu se tam žádné výrazné zásahy nedělaly," upřesnil.

Zákazníci si na změnu adresy teprve zvykají. Mnozí z nich ještě včera marně nahlíželi do prázdných vitrín na náměstí Svobody. Překvapení neskrývala ani Božena Vránová. „Často jsem sem chodívala s kamarádkou. Oblíbily jsme si zdejší zákusky. Neměla jsme tušení, že se cukrárna přesouvá. Jsem ale ráda, že se nezavřela úplně," řekla žena.

Že lidé cestu na novou adresu teprve hledají, potvrzuje i Labský. „Tržby jsou samozřejmě nižší. Pořád si ale dělám iluze, že naši zákazníci za námi přijdou," doufá Labský.

Prostor cukrárny U Čtyř mamlasů šel s dalšími devíti do dražby v září roku 2014. Vyvolávací cena za cukrárnu byla třináct milionů. Firma Masada za ni nakonec zaplatila o osmadvacet milionů více.