Největší znečišťovatelé jsou podle radnice v Modřicích tři. „Je to firma Kovolit, Vodňanská drůbežárna a místní čistička odpadních vod," vyjmenoval starosta města Josef Šiška.

Modřické společnosti nesouhlasí s jejich označením za znečišťovatele. „Neprodukujeme téměř žádné znečištění nebo odpad, náš provoz je čistý. Máme nejmodernější čističku a všechny emise hlásíme do integrovaného registru," uvedl Ivan Štrbáň z firmy Kovolit vyrábějící slitiny pro automobilový průmysl.

Podobně reagovalo také vedení modřické pobočky Vodňanské drůbeže. „Je to nesmysl," řekl ředitel Jiří Šavrda. Více se nechtěl vyjádřit a odvolal se na mluvčího skupiny Agrofert Karla Hanzelku.

I ten znečišťování vyloučil. „Jsme potravinářský provoz a striktně dodržujeme veškeré hygienické normy," dodal Hanzelka.

znečišťovatelé
Největší znečišťovatelé podle starosty Modřic Josefa Šišky:
Kovolit a. s. v Nádražní ulici
Vodňanská drůbežárna v Chrlické ulici
Čistírna odpadních vod v Chrlické ulici

Mluvčí Brněnských vodovodů a kanalizací provozujících čistírnu odpadních vod Renata Hermanová se do uzávěrky nestihla vyjádřit.

Radnice ovšem na problému se znečištěním trvá. Právě proto se její zástupci rozhodli připojit k návrhu, aby poslanci přidali do připravované novely zákona o ovzduší pravomoc obcí stanovit emisní limity. Zatím tam chybí.

Petici za čisté ovzduší mohli modřičtí podepisovat na městském úřadě do pondělka. Učinilo tak zhruba pětapadesát lidí, mimo jiné celá městská rada a zaměstnanci úřadu.

Podle Šišky zatím město dělá pro zlepšení ovzduší všechno, k čemu má pravomoci. „Do svých areálů nás firmy nepustí. Když přijdeme na ohlášenou kontrolu, je všechno v pořádku, ale realitě to asi neodpovídá," uvedl starosta. Dodal, že dlouhodobě se tak alespoň snaží s provozovateli jednat.

Podobné problémy řeší města a obce po celé republice. „Až deset procent obcí a měst z celé republiky potřebuje řešit problém se zápachy. Aktuální zákon, přestože obsahuje ustanovení, že obtěžující pachové látky jsou znečišťující složka ovzduší, neumožňuje efektivní stanovení jejich emisních limitů," upozornil předseda petičního výboru Stanislav Baloun.

MARTIN VÉRTEŠI